Śniadanie z tygodniowych resztek. Z jajkami w roli głównej.
Składniki:
- jajka – 7 sztuk
- łosoś wędzony – kilka płatów
- mozzarella – pół kulki starej (lub inny ser)
- szalotka – 2 sztuki
- papryka – pół papryki
- szczypior
- twaróg – 2 łyżki
- zioła – u mnie bazylia, mięta i kolendra
Jajka roztrzepujemy razem.
Kroimy szczypior oraz kilka listków bazylii, mięty i kolendry. Paprykę kroimy na cząstki, cukinię i mozzarellę ścieramy na tarce. Łososia kroimy na mniejsze fragmenty.
Do masy jajecznej dodajemy ser i zioła.
2 szalotki kroimy i posmażamy na łyżce oleju. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. smażymy na małym ogniu 3-4 minuty. Układamy na górze (i częściowo zanurzamy) pozostałe składniki: cukinię, paprykę, łososia i twaróg. Posypujemy szczypiorem.
20 minut zapiekamy w piekarniku. 170 stopni (patelnia bez elementów plastikowych i drewnianych).