Frittata z wędzonym łososiem i z twarogiem

Śniadanie z tygodniowych resztek. Z jajkami w roli głównej.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki:

  • jajka  – 7 sztuk
  • łosoś wędzony – kilka płatów
  • mozzarella – pół kulki starej (lub inny ser)
  • szalotka – 2 sztuki
  • papryka – pół papryki
  • szczypior
  • twaróg – 2 łyżki
  • zioła – u mnie bazylia, mięta i kolendra

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jajka roztrzepujemy razem.

Kroimy szczypior oraz kilka listków bazylii, mięty i kolendry. Paprykę kroimy na cząstki, cukinię  i mozzarellę ścieramy na tarce. Łososia kroimy na mniejsze fragmenty.

Do masy jajecznej dodajemy ser i zioła.

2 szalotki kroimy i posmażamy na łyżce oleju. Wlewamy masę jajeczną na patelnię. smażymy na małym ogniu 3-4 minuty. Układamy na górze (i częściowo zanurzamy) pozostałe składniki: cukinię, paprykę, łososia i twaróg. Posypujemy szczypiorem.

 

20 minut zapiekamy w piekarniku. 170 stopni (patelnia bez elementów plastikowych i drewnianych).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus