Gołąbki z soczewicą i mięsem mielonym

Gołąbki inaczej – bez ryżu, za to z soczewicą.

 

Pochodzenie przepisu

tygodniowe inspiracje z Biedronki 31/2015

 

Składniki

na gołąbki

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe – 0,5kg
  • młoda kapusta – 1 główka
  • koperek – 0,5 pęczka
  • soczewica czerwona – 150g
  • szczypiorek – 0,5 pęczka
  • czosnek – 4 ząbki
  • sól, pieprz – większa szczypta
  • bulion – 0,5l

na sos

  • pomidory malinowe – powinien być kilogram, mi zostało 0,5kg
  • cukier – łyżeczka
  • cytryna – sok z połowy cytryny
  • oliwa – 2 łyżki
  • koperek – pół pęczka
  • sól, pieprz – większa szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Krok po kroku w mojej kuchni

W dużym garnku należy zagotować kapustę (trzeba wyciąć głąb i zanurzyć główkę we wrzącej wodzie). Stopniowo ściąga się te liście, które delikatnie odchodzą od główki kapusty.

Soczewicę zalać wodą tak, żeby woda była 2cm ponad ziarnami, posolić i gotować 10 minut. Następnie odstawić do wystygnięcia.

Pół pęczka koperku, 4 ząbki czosnku i szczypior z dymką pokroić drobno (to do farszu).

Mięso mielone połączyć z soczewicą, szczypiorem, koperkiem i czosnkiem. Posolić i popieprzyć. Składniki wymieszać.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Farsz nałożyć na liść kapusty i zwinąć ciasno (najpierw boki, potem od dołu tworzymy rulonik).

Dno garnka wyłożyć liść kapusty i położyć na nim zwinięte ruloniki. W przepisie była mowa o upieczeniu gołąbków w piekarniku (180 stopni), ale ja zagotowałam to po swojemu.

Gołąbki leżące w garnku zalałam bulionem (0,5l). Gotowałam 10-15 minut, a potem dolałam do nich sos pomidorowy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Sos do gołąbków

Pomidory sparzyć gorącą wodą, zdjąć skórkę i pokroić w ósemki-ćwiartki.  Pół pęczka koperku pokroić.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do garnka włożyć pomidory i gotować 5-7 minut cały czas mieszając. Dodać:

  • cukier – łyżeczka
  • cytryna – sok z połowy cytryny
  • oliwa – 2 łyżki
  • koperek – pół pęczka
  • sól, pieprz – większa szczypta.

 

Powstały sos wlałam do gołąbków. Na małym ogniu trzymałam garnek jeszcze przez godzinę.

 

I jak?

Pomidorów dajcie cały kilogram, bo gołąbki wypiły sos z 0,5kg i niestety płyn zniknął. Jeżeli chodzi o smak soczewicowo-mięsny, to jest głęboko wyczuwalny. Jestem tak przyzwyczajona do standardowej wersji z ryżem, że ciężko mi było się przestawić i przy każdym kęsie gołąbkom czegoś brakowało. Zdecydowanie mięsne te gołąbki. Młoda kapusta za to wdzięczna, bo pracuje się z nią w kuchni szybko i sprawnie. Michał zachwycony, ja mniej, bo wolę ryżowy farsz.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Ola

    W przyszłości spróbuj zostawić wodę w której parzyłaś kapustę, a pod gołąbki do garnka najpierw rozpuść trochę margaryny posyp solą albo jakąś przyprawą typu vegeta, na to gołębie i zalej to właśnie wodą od kapusty. Sosik jak marzenie 🙂

    • Ewa Julia Werens

      Margaryna i vegeta, no faktycznie marzenie.

      • masło/oliwa/olej kokosowy i przyprawy ulubione i będzie ok

    • Jakoś ta woda kapusciana dla mnie była zawsze „brudna” (no nie była brudna, bo kapustę myłam przed gotowaniem). Spróbuję następnym razem wykorzystać wodę, o której napisałaś. Dzięki.