Granita z arbuza

wpis w: blog, Kuchnia, Owocowe, z arbuzem | 0

Gdy na fb pojawiła mi się propozycja z Tesco.
Nie zastanawiałam się długo i postanowiłam spróbować osławionej sycylijskiej granity.

DSCF7701.JPG

Potrzebujemy 3 składników: arbuza, limetki (lub cytryny) i cukru pudru.

DSCF7697.JPG

Arbuza oddzielamy od skórki, usuwamy pestki.

DSCF7698.JPG
DSCF7702.JPG
DSCF7704.JPG

Posypujemy dwoma łyżkami cukru pudru.

DSCF7706.JPG

Wyciskamy do arbuza sok z limetki.

DSCF7709.JPG

Miksujemy miąższ blenderem.

DSCF7713.JPG

Rozlewamy miąższ do misek i wkładamy na noc do zamrażarki.

DSCF7715.JPG

Rano, w upalny dzień, próbujemy.

DSCF7732.JPG

:)

DSCF7734.JPG
DSCF7740.JPG

I jak?
Pyszny deser, coś nowego, innego, ale chyba wolę arbuza w wersji „na surowo”. Kiedyś odwiedzę Sycylię i spróbuję prawdziwej granity.