Gulasz wołowy w piwie z racuchami z kaszy gryczanej i pora

Propozycja Karola Okrasy.

 

Pochodzenie przepisu

Książka Pascal kontra Okrasa, kuchnia Lidla, s. 73

 

 

Składniki

  • mięso wołowe – 0,5 kg (w przepisie było wieprzowe, ale podmieniłam)
  • pieprz, sól – szczypta
  • mąka pszenna – klika łyżek
  • olej – do smażenia
  • czosnek – 3 ząbki
  • cebula – 2
  • marchew – 2 sztuki
  • majeranek suszony – do sypnięcia
  • liście laurowe – 2-4 listki
  • goździki – 5
  • cynamon – szczypta
  • miód – 2 łyżki
  • piwo jasne – szklanka
  • pomarańcza – 1 sztuka
  • woda – 0,5 litra
  • kasza gryczana – woreczek ugotowany wg instrukcji na opakowaniu
  • ziemniak – 1
  • jajko – 2
  • por – 1 mały

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Przed rozpoczęciem smażenia, w celu usprawnienia czynności warto:

  • Cebulę, marchewkę i czosnek pokroić (cebulę w kostkę, resztę w plastry).
  • Zetrzeć skórkę z pomarańczy i pokroić ją na cząstki owocowe (tzw. filety).
  • Ugotować woreczek kaszy.

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Mięso doprawić pieprzem i solą, wymieszać. Oprószyć mąką (2 łyżki) i wymieszać. Usmażyć na patelni na rumiano. Zdjąć mięso na bok.

Dwie łyżku miodu wlać na patelnię po mięsie. Miód zacznie się pienić i wtedy dodać do niego cebulę, czosnek i usmażyć. Wrzucić marchewki, kilka liści laurowych, sypnąć majerankiem i cynamonem, dorzucić 5 goździków. Wymieszać wszystko. Do warzyw wlać szklankę piwa. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i gdy piwo przestanie się pienić i zacznie gotować dorzucamy skórkę z pomarańczy.

Ugotować i ostudzić kaszę, wsypać do miski. Dodać 3 łyżki mąki, startego ziemniaka (grube oczka), rozgnieciony ząbek czosnku, pokrojony por i 2 jajka. Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oleju na patelni. Usmażone racuchy wyłożyć na papier do pieczenia.

Włożyć do piekarnika i tuż przed podaniem podgrzewać 5 minut w temp. 180 st. C.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do garnka włożyć mięso. Na nie wyłożyć warzywa, wrzucić do garka filety z pomarańczy i sok, który wycisnęliśmy  z owocu podczas krojenia. Dolać 0,5l wody i wymieszać.

Trzymać na małym ogniu pod przykryciem przez ponad godzinę.

 



 Na talerzu położyć ciepłe racuchy i na nie gulasz. Polać sosem z garnka. U mnie z boku rukolowy sos z poprzedniego dnia.

 

I jak?

Racuchy z porem – świetny pomysł na wykorzystanie kaszy gryczanej, a gulasz wołowy w piwie z pomarańczową nutką nie może być niedobry. Mięso rozpływało się w ustach. Polecam, kolejny raz Karol Okrasa odkrył przede mną piękno kuchni polskiej. Dziękuję.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA



OLYMPUS DIGITAL CAMERA