Gulasz wołowy z paluszkami polenty [SZYBKOWAR]

Pochodzenie przepisu

Książka „Najlepsze dania z szybkowaru” – kupiona  w Lidlu, s. 73, „Gulasz wołowy z paluszkami z polenty”

 

Składniki

na gulasz

  • wołowina – 0,5kg
  • cebula – 3
  • czosnek – 2 ząbki
  • masło – łyżka
  • koncentrat pomidorowy – łyżeczka (u mnie 200ml passaty)
  • słodka papryka – łyżka
  • ostra papryka – łyżeczka
  • bulion drobiowy – 200ml
  • majeranek – 2 łyżeczki
  • kminek – łyżeczka (nie miałam, nie dałam)
  • cytryna – skórka z 1/2
  • sól – szczypta
  • batat – 0,5
  • marchew – 1
  • cukinia – 1 mała

 

na paluszki z polenty

  • mleko – szklanka
  • sól – szczypta
  • cytryna – skórka z połowy
  • kasza kukurydziana – 50g
  • jajka – 1
  • masło – łyżka

 

 

Krok po kroku w mojej kuchni

Działam od razu w szybkowarze (można robić bez tego sprzętu, ale trzeba znacząco wydłużyć czas przygotowania).

 

Roztopić łyżkę masła i dodać do niej pokrojone mięso. Obsmażyć mięso na brązowo.

Dodać passatę i całość smażyć przez 2-3 minuty.

 

Posiekać:

  • cebula – 3
  • czosnek – 2 ząbki

Dodać do mięsa i podsmażyć przez 2 minuty często mieszając całość.

 

Dosypać składniki:

  • słodka papryka – łyżka
  • ostra papryka – łyżeczka

 

Na koniec dodać (u mnie mrożony):

  • bulion drobiowy – 200ml

 

 

  1. Zamknąć pokrywę i zawór.
  2. Podgrzać na dużym ogniu, aż ciśnienie w szybkowarze maksymalnie wzrośnie.
  3. Zmniejszyć temperaturę i gotować całość 30 minut.
  4. Po tym czasie odparować.

Po upływie 30 minut okazało się, że przesadziłam z ilością bulionu (miałam więcej niż szklankę).

 

Dodałam do zupy gulaszowej (bo to przypominała potrawa):

  • majeranek – 2 łyżeczki
  • kminek – łyżeczka (nie miałam, nie dałam, jeżeli macie, dajcie)
  • cytryna – skórka z 1/2
  • sól – szczypta
  • batat – 0,5
  • marchew – 1
  • cukinia – 1 mała

Nastawiłam szybkowar znowu na 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Paluszki z polenty

Szklankę mleka ze szczyptą soli i skórką z połowy cytryny zagotować. Wsypać powoli kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z palnika. Dodać jajko, wymieszać. Ustawić garnek znowu na palniku, wymieszać i gotować polentę przez 2-3 minuty.

 

Wyłożyć gęstą kaszkę do płaskiego naczynia, odstawić na kilka minut i kroić w paski. Przełożyłam kaszkę do naczynia żaroodpornego i piekłam 15 minut w 170 stopniach. Tuż przed podaniem, pokrojone paski wrzuciam na roztopione masło, na patelnię, obsmażyłam delikatnie.

 

Podawałam z gulaszem.

I jak?

Danie starczyło na dwa dni dla dwóch dorosłych osób. Dodanie warzyw było dobrym pomysłem. Dopiero na drugi dzień gulasz się przegryzł i smakował wybornie. Pierwszego dnia był wyczuwalnie ostry. Paluszki z polenty – nie wiem jak Wy, ale ja wychowałam się na wszelkiego rodzaju gęstych kaszach i  podsmażone kawałki trafiają w mój gust.

Jakieś rady? Zrobić tego duży gar na kilka dni, dodać od razu warzywa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus