Pochodzenie przepisu
Książka „Najlepsze dania z szybkowaru” – kupiona w Lidlu, s. 73, „Gulasz wołowy z paluszkami z polenty”
Składniki
na gulasz
- wołowina – 0,5kg
- cebula – 3
- czosnek – 2 ząbki
- masło – łyżka
- koncentrat pomidorowy – łyżeczka (u mnie 200ml passaty)
- słodka papryka – łyżka
- ostra papryka – łyżeczka
- bulion drobiowy – 200ml
- majeranek – 2 łyżeczki
- kminek – łyżeczka (nie miałam, nie dałam)
- cytryna – skórka z 1/2
- sól – szczypta
- batat – 0,5
- marchew – 1
- cukinia – 1 mała
na paluszki z polenty
- mleko – szklanka
- sól – szczypta
- cytryna – skórka z połowy
- kasza kukurydziana – 50g
- jajka – 1
- masło – łyżka
Krok po kroku w mojej kuchni
Działam od razu w szybkowarze (można robić bez tego sprzętu, ale trzeba znacząco wydłużyć czas przygotowania).
Roztopić łyżkę masła i dodać do niej pokrojone mięso. Obsmażyć mięso na brązowo.
Dodać passatę i całość smażyć przez 2-3 minuty.
Posiekać:
- cebula – 3
- czosnek – 2 ząbki
Dodać do mięsa i podsmażyć przez 2 minuty często mieszając całość.
Dosypać składniki:
- słodka papryka – łyżka
- ostra papryka – łyżeczka
Na koniec dodać (u mnie mrożony):
- bulion drobiowy – 200ml
- Zamknąć pokrywę i zawór.
- Podgrzać na dużym ogniu, aż ciśnienie w szybkowarze maksymalnie wzrośnie.
- Zmniejszyć temperaturę i gotować całość 30 minut.
- Po tym czasie odparować.
Po upływie 30 minut okazało się, że przesadziłam z ilością bulionu (miałam więcej niż szklankę).
Dodałam do zupy gulaszowej (bo to przypominała potrawa):
- majeranek – 2 łyżeczki
- kminek – łyżeczka (nie miałam, nie dałam, jeżeli macie, dajcie)
- cytryna – skórka z 1/2
- sól – szczypta
- batat – 0,5
- marchew – 1
- cukinia – 1 mała
Nastawiłam szybkowar znowu na 10 minut.
Paluszki z polenty
Szklankę mleka ze szczyptą soli i skórką z połowy cytryny zagotować. Wsypać powoli kaszkę kukurydzianą i energicznie mieszać. Gdy zgęstnieje zdjąć z palnika. Dodać jajko, wymieszać. Ustawić garnek znowu na palniku, wymieszać i gotować polentę przez 2-3 minuty.
Wyłożyć gęstą kaszkę do płaskiego naczynia, odstawić na kilka minut i kroić w paski. Przełożyłam kaszkę do naczynia żaroodpornego i piekłam 15 minut w 170 stopniach. Tuż przed podaniem, pokrojone paski wrzuciam na roztopione masło, na patelnię, obsmażyłam delikatnie.
Podawałam z gulaszem.
I jak?
Danie starczyło na dwa dni dla dwóch dorosłych osób. Dodanie warzyw było dobrym pomysłem. Dopiero na drugi dzień gulasz się przegryzł i smakował wybornie. Pierwszego dnia był wyczuwalnie ostry. Paluszki z polenty – nie wiem jak Wy, ale ja wychowałam się na wszelkiego rodzaju gęstych kaszach i podsmażone kawałki trafiają w mój gust.
Jakieś rady? Zrobić tego duży gar na kilka dni, dodać od razu warzywa.