Gulasz z batatami

A gdyby tak do gulaszu dodać pokrojone bataty?

 

Jak zrobić gulasz – już wiecie.

Że można dodać dynię – to też.

 

 

Taki podstawowy gulasz, bez udziwnień wyjdzie każdemu. Jak widzicie wkroiłam paprykę, zalałam wszystko passatą (pół szklanej butelki lub wlewam tymbark sok warzywny), podlałam wodą do wysokości mięsa, cebuli i papryki i dusiłam 40 minut z ziołami.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W trakcie duszenia przeglądałam zapasy i znalazłam jednego zagubionego batata.

Hej, a jakby go też dodać do garnka?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Pokroiłam, dorzuciłam i gotowałam razem do miękkości.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Gosia, co tu jest takie słodkie? – pytał mój partner znad talerza. Bataty moim zdaniem pasują do gulaszu. Jak dynia, marchewka, papryka, cukinia. Lubię robić jednogarnkowe potrawy, bo nie wymagają ode mnie uwagi, wrzucam co znajdę w lodówce (bazuję na mięsie i tak, dam kiedyś wołowe) i pomimo, że zawsze smakuje inaczej, domownicy chwalą to danie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Facebooktwittergoogle_plus