Hamburgery w domu

Jedliśmy niedawno burgery w knajpach i gdy brakowało pomysłu na obiad Michał postanowił zrobić nasze własne bułki z wołowiną. Postawił na dobre mięso wołowe, było świeże i zmielone przy nim. I faktycznie kosztowało trochę więcej, ale w smaku czuło się różnicę.

Przepis pochodzi z: kotlet.tv/hamburgery. Bułek nie robiliśmy, tylko etap mięsny.

Do wołowego mięsa mielonego dodajemy jajko, pieprz i sól. Mieszamy.

P1043133.JPG

Na patelni smażymy kotlety średnicą mniej więcej odpowiadające średnicy bułek.

P1053150.JPG

I tak naprawdę to koniec, bo reszta to dowolność.
Bułki podgrzano chwilę w piekarniku.

P1053151.JPG

Składamy burgera: sałata

P1053154.JPG

mięso

P1053159.JPG

pomidor

P1053161.JPG

ogórek

P1053163.JPG

cebula i ser

P1053166.JPG

i na końcu majonez.

P1053168.JPG

Obiad wyśmienity!

P1043139.JPG

Jedliśmy hamburgery z naszymi gośćmi i widzicie, jaki dodatek do nich  pasował nam najbardziej.

P1043143.JPG

I jak?
Smakowało mi bardziej niż burgery z knajp. Widziałam proces przygotowania i tak naprawdę podoba mi się to, że hamburgery można robić jako przegląd lodówki, bo dodatki zawsze się jakieś znajdą. I szykuje się je szybko.