Znalazłam przepis na idealny sos grzybowy!
Pochodzenie przepisu
Składniki
- grzyby – garść suszonych
- olej – łyżka
- cebula – 1 sztuka
- sól – szczypta
- bulion – pół szklanki rosołu
- listek laurowy – 1
- ziele angielskie – 2
- mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka
- woda – 2 łyżki
- pieprz – szczypta
Robiłam z Kwestii Smaku łososia z sosem borowikowym i użyłam tego samego sposobu na przyrządzenie sosu do podsmażonego schabu. Wyszło pysznie! Mięso delikatne, rozpływające się w ustach.
Schabowe rozbiłam, posypałam solą i pieprzem. Podsmażyłam na patelni. Gdy były rumiane, zdjęłam z ognia.
Sos:
Pokrojone: cebulę i grzyby (namoczone na noc w zimnej wodzie i ugotowane w tej samej wodzie, potem odcedzone, wodę zostawiam po odcedzeniu, trochę wlewam do sosu- bywa, ze całość) solić i smażyć na małym ogniu (na oleju) przez 10 minut. Mieszać.
Po 5 minutach dolać pół szklanki bulionu i pół szklanki wody z moczenia grzybów. Dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dorzuciłam w tym momencie mięso.
Dusić do 10 minut.
Pod koniec łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzić w 2 łyżkach zimnej wody (w osobnej miseczne), wlać do sosu – zagęści się natychmmiast. Całość zagotować. Sólcie i pieprzcie do smaku.