Ikeowe mielone z borówkami

wpis w: blog, dania z mięsem mielonym, Kuchnia | 0
Da się odtworzyć smak ikeowych klopsików?

Lubię ikeowe klopsiki, więc gdy na zaprzyjaźnionej stronie I dare you to cook it  zobaczyłam ten przepis, postanowiłam spróbować.

oryginalny przepis tutaj

mięso:
4 łyżki bułki tartej + 150ml mleka, zalać, poczekać aż bułka wypije mleko
pół kilo mielonego + pół pokrojonej cebuli + jajko + 2 łyżki musztardy + sól + pieprz + bułka w mleku
mieszamy i smażymy na patelni (na maśle lub na oleju)

P9045009+%28Kopiowanie%29.JPG

dokupiłam borówki już gotowe

P9045015+%28Kopiowanie%29.JPG

Nie bawiłam się w kulki na patelni, w mokre ręce (byłoby pewnie łatwiej uzyskać kształt tak charakterystyczny dla ikeowego). Wrzuciłam mielone na patelnię i wyszły takie jak zwykle u mnie

P9055023+%28Kopiowanie%29.JPG
P9045020+%28Kopiowanie%29.JPG

I jak?
Podstawowe pytanie- czy smakują jak te z Ikei? Nie.
Drugie pytanie – czy smakują? Tak. Są delikatniejsze niż zwykłe (pewnie za sprawą mleka dodanego do bułki). Dobre. A z borówkami to niebo w gębie (potem jadłam mielone na zimno z łyżeczką borówek na górze). Dla połączenia borówki + mielone w skali szkolnej – 4+.

Facebooktwittergoogle_plus