Indyk z papryką i serem pleśniowym

Kilka dni temu na chybił trafił otworzyłam książkę kucharską. Los wskazał to danie.

DSCF8463.JPG

Ze sklepu przyniosłam:
pora, paprykę, indyka, wino czerwone wytrawne, cukinię, gorgonzolę, śmietanę i liście laurowe; tymianek był w domu

DSCF8492.JPG

Krok po kroku w mojej kuchni
Indyka pokroiłam w kostkę.

DSCF8496.JPG

Posoliłam, popieprzyłam i odstawiłam na dłuższą chwilę do lodówki (w przepisie jest mowa o godzinie, u mnie ok. 30 minut).

DSCF8502.JPG

Na rozgrzany olej wrzuciłam indyka.

DSCF8518.JPG

Pokroiłam cebulę i białą część pora w nieregularne kształty (bo działałam szybko).

238_FUJI4.jpg

Wrzucamy cebulę i pora do mięsa. Smażymy kilka minut.

DSCF8519.JPG

Dodajemy kilka listków laurowych.

DSCF8521.JPG

Dolewamy pół szklanki wina. Dusimy kilka minut.

DSCF8525.JPG

 

DSCF8527.JPG

W czasie, gdy mięso się dusi w winie kroimy cukinię i paprykę w kostkę.

DSCF8529.JPG

Dorzucamy do mięsa. Trzymamy na ogniu przez kilka minut.

DSCF8533.JPG

Po kilku minutach dolewamy 200 ml śmietany.

DSCF8536.JPG

Wrzucamy na patelnię gorgonzolę.

DSCF8538.JPG

 

DSCF8540.JPG

Mieszamy, aż ser się rozpuści.

DSCF8542.JPG

Zjedliśmy gulasz z indyka z marchewkową surówką i z ryżem.

DSCF8563.JPG

A czym popijamy?
Tego chyba nie muszę wyjaśniać :)

DSCF8569.JPG
Facebooktwittergoogle_plus