Biedronka urządziła akcję „Smaki Portugalii”. Z okolicznościowej gazetki z przepisami skusiła mnie „Jagnięcina na sposób z Alentejo”
Czas przygotowania: 90 minut (krojenie, smażenie, duszenie)
- mięso z jagnięciny – 300 g
- mąka – 3 łyżki (tylko to obtoczenia mięsa)
- smalec – 2 łyżki
- oliwa z oliwek – łyżka
- cebula – 1 sztuka
- czosnek – 2 ząbki
- liść laurowy – 2 sztuki
- mielona ostra papryka – szyczpta
- mielona słodka papryka – łyżka
- woda 500 ml
- chleb – kilka kromek (do podania)
Gotujemy krok po kroku:
- Mięso myjemy, osuszamy.
- Solimy mięso i obtaczamy w mące (około 3 łyżki). Po raz pierwszy użyłam mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej białej.
- Na patelni rozpuszczamy smalec (2 łyżki).
- Na rozpuszczony smalec kładziemy mięso. Smażymy krótko tylko do zamknięcia porów (do momentu aż mięso przestanie być różowe).
- Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
- Dolewamy na patelnię łyżkę oliwy.
- Na patelnie dodajemy pokrojone cebulę i czosnek, 2 liście laurowe oraz szczyptę ostrej papryki.
- Smażymy aż cebula zmięknie.
- Dodajemy na patelnię wcześniej podsmażone przez nas mięso.
- Posypujemy łyżką słodkiej papryki.
- Dolewamy 2 szklanki wody (około 500 ml).
- Dusimy (gotujemy na małym ogniu pod przykryciem) przez 40 minut (a nawet więcej, do redukcji wody i powstania sosu). Jeżeli miałabym więcej mięsa (jak w przypadku gulaszu) dusiłabym je na patelni. Jednak uznałam, że lepiej sprrawdzi się mały garnek.
- Pod koniec, gdy mięso zmięknie, a woda odparuje – spróbujcie i doprawcie solą i pieprzem.
- Kiedy mięso zmięknie, a z wody powstanie pyszny sos nasze danie jest gotowe. Możemy podać je z kromką chleba albo z ziemniakami.
Wolisz gotować z obrazkami? Kliknij w miniaturę:
- Mięso jagnięce – stek z udźca bez kości, kupione w Biedronce podczas akcji Smaki Portugalii
- Solimy mięso i obtaczamy w mące (około 3 łyżki). Po raz pierwszy użyłam mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej białej.
- Na patelni rozpuszczamy smalec (2 łyżki).
- Na patelni rozpuszczamy smalec (2 łyżki).
- Usmażone mięso zdejmujemy z patelni. Dolewamy na patelnię łyżkę oliwy. Dodajemy pokrojone cebulę i czosnek, 2 liście laurowe.
- Smażymy aż cebula zmięknie.
- Dodajemy na patelnię wcześniej podsmażone przez nas mięso i smażymy
- Posypujemy łyżką słodkiej papryki.
- Dolewamy 2 szklanki wody (około 500 ml).
- Dusimy (gotujemy na małym ogniu pod przykryciem) przez 40 minut (a nawet więcej, do redukcji wody i powstania sosu). Jeżeli miałabym więcej mięsa (jak w przypadku gulaszu) dusiłabym je na patelni. Jednak uznałam, że lepiej sprrawdzi się mały garnek.
Jak smakuje jagnięcina na sposób z Alentejo?
Przyznam Wam szczerze, że to moja pierwsza w życiu jagnięcina. Bałam się, że nie wyjdzie, ale wyszła rewelacyjnie. Robiłam ją dla Michała w podziękowaniu za urodzinową niespodziankę, bo wiem, że uwielbia mięso. Jagnięcina była miękka i pełna smaku. Mam ogromną ochotę spróbować jeszcze innych przepisów i odkryć smak Portugalii.