Pochodzenie przepisu
Moje smaki życia, s. 67, 1/2016
Składniki
- fasola biała – 4-5 łyżek (w przepisie była czerwona)
- papryka czerwona – połowa
- jabłuszka kaparowe – 50g
- jajka – 5
- passata – 3 łyżki
- czosnek – ząbek
- sól, pieprz – wg uznania, do smaku
Do naczynia żaroodpornego dodać:
- fasola biała – 4-5 łyżek (w przepisie była czerwona)
- papryka czerwona – połowa
- jabłuszka kaparowe – 50g
Polać całość passatą, wymieszać.
Porobić wgłębienia i wbić w nie jajka.
Zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach.
Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
I jak?
Smaczne śniadanie, jednak wg mnie należałoby podsmażyć lub podpiec wstępnie paprykę przed wbiciem jajek. Podpieczone z jajkami składniki są chrupiące, ale nie stanowią całości. Podsmażyłabym na łyżce masła z pomidorem malinowym (zamiast passaty/koncentratu) paprykę i jabłuszka kaparowe z fasolą, a następnie wyłożyła składniki do naczynia zaroodpornego i wbiła jajka. Tak zrobię następnym razem.