Jak ugotować jajka na twardo?

wpis w: blog, Kuchnia | 6

Nowy sposób.

Pochodzenie przepisu

Książka kucharska dla aktywnych

 

Składniki

  • jajka – tyle, ile chcecie zjeść
  • sól – szczypta

 

 

 

  1. Wkładamy jajka do garnka.
  2. Zalewamy zimną wodą – 3-5cm ponad wysokość jajek. Solimy.
  3. Podkręcamy ogień, przykrywamy garnek, doprowadzamy wodę do wrzenia i… skręcamy gaz (zakręcamy ogień).
  4. Zostawiamy garnek z gorącą wodą pod przykryciem na 12 minut w spokoju.
  5. Zalewamy zimną wodą jajka, po kilkunastu sekundach można wyciągać i obierać.
  6. Jajka na twardo gotowe.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Facebooktwittergoogle_plus
  • lucy

    Gosia nie obraź się ale Ameryki nie odkryłaś. Od wieków wiadomo, że temperatura nie spada do zera od razu więc trzymanie jajek w powoli stygnacej wodzie musi je „ugotować”

    • Nie ma sprawy, nie odkryłam (i nie miałam zamiaru odkrywać), przecież wiem, ale u mnie do tej pory woda pod jajkami wrzała od początku do końca gotowania, nie odcinałam w trakcie gotowania ognia. Jeżeli ktoś umieścił taki przepis w książce kucharskiej (uznał, że nie jest powszechnie znany – patrz na mnie – nie znałam go, nie odcinałam ognia w trakcie, nie wkładałam jajek do zimnej wody), to aż się prosiło o wypróbowanie. Zapraszam na snapchat, tam reakcje na żywo z wypróbowywania tego typu „sposobów na”.

  • żenua

    wolę zalać je wrzątkiem z czajnika i w 8-10 minut mieć gotowe, niż czekać aż zagotuje się zimna woda i czekać 12 min. strata czasu :/

    • Dla Ciebie strata czasu, dla mnie wypróbowany nowy sposób. Pozdrawiam.

  • Ewelina

    Świetny pomysł 🙂 dzięki Gosiu, na pewno wypróbuję 🙂

  • Pingback: Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną | Dom Gosi()