Jak zrobić faworki?

wpis w: blog, Desery, Kuchnia | 1

Szybko, smacznie i karnawałowo. Dzisiaj u mnie faworki.

Pochodzenie przepisu

Kashiunja – Faworki

 

 

 

 

Składniki

  • mąka – 15 łyżek (wg mnie więcej, musiałam podsypywać mąką, bo ciasto było rzadkie)
  • jajka – 2 całe
  • śmietana gęsta – 3 łyżki 
  • wódka – 2 łyżki (tu ciekawostka, wódka, której użyłam pochodzi z naszego wesela, przeleżała 5 lat w lodówce)
  • masło – 2 łyżki miękkiego 
  • smalec – kostka  (od autorki ” jak kogoś odrzuca, to pozostaje olej, rama, można też wymieszać smalec z olejem”)
  • cukier puder – do posypania

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok po kroku w mojej kuchni

Do miski dodać:

  • mąka – 15 łyżek (wg mnie więcej, musiałam podsypywać mąką, bo ciasto było rzadkie)
  • jajka – 2 całe
  • śmietana gęsta – 3 łyżki 
  • wódka – 2 łyżki 
  • masło – 2 łyżki miękkiego 

 

Całość zagnieść szybko (u mnie robiła to maszyna ze zdjęcia).

Włożyć ciasto na pół godziny do lodówki.

Starać się ciasto rozwałkowywać cienko (mi to raczej nie wychodzi, ale się nie poddaję, muszę wziąć od mamy stolnicę z prawdziwego zdarzenia), podsypujcie mąką. Pociąć ciasto na prostojąty, porobić dziurki w środku. Przełożyć jeden koniec ciasta przez powstałą dziurkę.

Dokładnie tak.

 

Miałam kostkę smalcu, stopiłam ją i krótko smażyłam faworki na średnim ogniu z obu stron.

 

I jak?

Bajera. Rozpływały się w ustach. Wyszła taka góra, że zabrałam talerz i pojechałam zawieźć faworki rodzicom (istniała obawa, że wsuniemy to we trójkę sami). Nawet nie trzeba było cukru pudru, nie przeszkadzało mi to, że były trochę grubaśne (rozwałkowujcie ile umiecie). Pachniało, wyglądało, chrupało w buzi. Róbcie, bo tak jak poprosiła Kasia, od której mam przepis:

Gosiu! Podaj przepis na swojej stronie, bo moim zdaniem warto. Szybko się robi, ten przepis odczarowuje przekonanie, że faworki to robota dla mistrzów.

Mniam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plus