Przepis pochodzi z książki Zamień chemię na jedzenie – Nowe przepisy, przygotowanie ciecierzycy – s. 254, hummus – s. 38
Co to jest hummus?
Za wikipedią:
„Pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej, znana również w kuchniach kaukaskich. Wytwarzana jest z nasion ciecierzycy pospolitej.”
Tutaj i tutaj poczytajcie o ideałach. Tutaj zobaczycie, z czym to jeść.
Krok po kroku – jak zrobić hummus w domu.
Szklankę ciecierzycy (kupiłam w Biedronce) zalać wrzącą wodą. Odstawić na godzinę.
Po godzinie nasiona przepłukać bieżącą wodą. Do szklanki ciecierzycy dolać 3 szklanki wody. Zostawić na noc.
Następnego dnia gotować w tej samej wodzie, w której nasiona się moczyły. Gotujemy 60 minut.
3 łyżki sezamu uprażyć (trzymać chwilę na suchej patelni, nie spalić)
zmielić sezam w młynku
sezam + 2 łyżki oleju (z pestek winogron lub innego – u mnie rzepakowy)
sezam z olejem + przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku + ciecierzyca + łyżka soku z cytryny + szczypta soli (najlepiej by było kamiennej) <– miksować to na miazgę
po zmiksowaniu* +25ml zimnej wody powoli dolewane do masy i miksowane
I jak?
Zjedliśmy z chlebem, bez dodatków. Po prostu jako pastę na kanapki. Posmak orzechowy, smaczne (i podobno zdrowe). Robi się szybko. Wg mnie 5/6. Jest ok.
Ostatnio na pingerze do wikistrony dodałam sobie wpis Kataszka o różnych pastach z ciecierzycą. W sumie dlaczego by tego nie zrobić.
Wczoraj byłam na Gdańskim Bazarze Natury i wpadły mi w oko pasty z fasoli, z cieciorki, sojowe, a dzisiaj jakby nie patrzeć zrobiłam własną pastę (chyba można tak powiedzieć?) i to od razu modny hummus. Muszę przyznać, że przychylam się do zachwytu zwolenników tej mody, bo to naprawdę smaczne.
*próbowałam jak widzicie miksować na różne sposoby, najskuteczniejszy okazał się stary dobry mały blender (ta opcja z końcówką, która miażdży), widzę, że hummusowe ideały są bardziej zmiksowane jeszcze i kremowe, do tego też kiedyś dojdę
Pingback: Hummus od Magdy [Jak zrobić hummus?] | Dom Gosi()