Jak zrobić kurczaka z rożna?

W lutym dostaliśmy mini piekarnik. Wypróbowaliśmy już pieczenie, grillowanie, szybkie podgrzewanie. Ostatnio Michał wpadł na pomysł, żeby zrobić kurczaka z rożna.

Krok po kroku robił stąd.

Moi drodzy, zostawiam Was w kuchni z moim mężem i życzę, żeby Wam smakowało tak bardzo jak mi :p

(zdjęcia – autorstwa Michała i rada ode mnie: Ci, którzy mają słabe nerwy niech nie oglądają tych fot – nie zdecydowałabym się zrobić kurczaka z rożna sama, dobrze, że mam męża od brudnej roboty :) )

Najpierw robimy marynatę.
Potrzeba:
oliwy z oliwek, papryki ostra, papryki słodkiej, kostki rosołowej, soli, pieprzu

DSCF9776.JPG

Kostkę rosołową zalewamy połową szklanki gorącej wody i mieszamy.

DSCF9784.JPG

Do miseczki sypiemy:
łyżeczkę papryki ostrej, łyżeczkę papryki słodkiej,

DSCF9791.JPG

łyżeczkę soli i pieprzu,

DSCF9797.JPG

łyżeczkę oliwy z oliwek,

DSCF9800.JPG

i pół szklanki bulionu.

DSCF9811.JPG

Mieszamy i odstawiamy na bok.

DSCF9803.JPG

Teraz kurczak.

DSCF9819.JPG

Odginamy nóżki do tyłu, nacinamy skórę i nóżki wkładamy w nacięcie. Skrzydełka odginamy do tyłu.

229_FUJI1.jpg

Do kurczakowego środka (jest pusty) wsypujemy z 2 łyżki majeranku i solimy.

DSCF9834.JPG

Smarujemy kurczaka marynatą.

DSCF9844.JPG

Owijamy folią miskę z kurczakiem i wkładamy na noc do lodówki.

DSCF9852.JPG

Następnego dnia nadziewamy na rożen i pieczemy aż skórka będzie chrupiąca, a kurczak brązowy.

DSCF9862.JPG

Dla twardzieli pierwsze cięcie.

DSCF9864.JPG

Jemy tę część, którą najbardziej lubimy (widać, co zjadłam) :)

DSCF9865.JPG

I jak?
Dobrze, jak pieczony kurczak, mięciutki, skórka chrupiąca.

I super, że Michał sam wyszedł z inicjatywą przyrządzenia tego dania, bo sama bym się za to chyba nigdy nie wzięła.
A teraz kombinuję jakby tu zrobić kurczaka z rożna, ale z inną marynatą, może z miodem?

Facebooktwittergoogle_plus