Jak zrobić lemoniadę?

wpis w: blog, Kuchnia | 2

Uff, jak gorąco! Zróbmy lemoniadę!

Pochodzenie przepisu

Youtube – kanał KitchenBookTv

 

Składniki

  • miód – 5 łyżek płynnego
  • woda niegazowana – 0,5 szklanki
  • cytryny – 2,5 (sok z dwóch, pozostała połowa pokrojona w plastry)
  • woda gazowana – do wysokości dzbanka (0,5l – 1l)
  • lód – kilka kostek

 

Krok po kroku

5 łyżek miodu  łączymy z podgrzaną do temp. 50 stopni C wodą niegazowaną (pół szklanki). Mieszamy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Wyciskamy sok z dwóch cytryn. Dodajemy do miodu z wodą, uzupełniamy dzbanek wodą gazowaną. Do tego wrzucamy dwa-trzy plastry cytryny. Pijemy. Chętni wrzucają lód.

 

I jak?

Nie lubię kwaśnego picia, nie lubię gazowanej wody, a tu o dziwo dodatek miodu (niemały) przełamał moją niechęć. Woda była przyjemnie gazowana (po chwili) i słodko-kwaśna (miód-cytryna). Nie mogłam się zdecydować czy bardziej czuję smak kwaśny czy słodki. Dobre na upały. Polecam.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Monika Szumańska

    I to jest porządny przepis. Ostatnio szukałam właśnie przepisu na lemoniadę, ale jak zobaczyłam, że autorka każe mi wsypać pół szklanki cukru do wody to zrezygnowałam.

  • Raz piłam w Niemczech świetną lemoniadę i ten smak zawsze za mną chodzi, ale nie udało mi się jeszcze trafić na coś podobnego. Spróbuję Twojego przepisu 🙂