Jak zrobić sos pieczarkowy? [Kotlety mielone w sosie pieczarkowym]

Czy połączenie kotletów mielonych z sosem pieczarkowym to dobry pomysł?

 

Pochodzenie przepisu

Niebo na talerzu

 

Składniki

na kotlety mielone

  • mięso mielone wieprzowe – 0,5kg
  • jajko – 1
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • cukinia – 1/3 cukinii startej
  • kmin rzymski – łyżeczka
  • curry – łyżeczka
  • kurkuma – łyżeczka
  • pieprz, sól – po pół łyżeczki
  • papryka ostra – pół łyżeczki
  • olej – do smażenia

lub inny przepis na kotlety mielone

 

 

na sos pieczarkowy 

  • olej kokosowy – łyżka
  • cebula – 1
  • pieczarki – 7-8 sztuk
  • sos sojowy – łyżka-dwie
  • woda – 0,5 szklanki
  • śmietana – 150ml 18%
  • mąka – łyżka płaska
  • sól, pieprz, papryka ostra – sypnięcie pod swoim kątem, jak lubimy przyprawiamy

 

 

 

Składniki na mielone połączyć, zrobić kulki z masy i smażyć na oleju (można lekko podsmażyć i dokończyć przygotowanie w piekarniku, 180 stopni 15 minut).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cebulę pokroić drobno. Olej kokosowy (lub masło czy olej) rozpuścić w garnku, dodać cebulę, podsmażać przez minutę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki. Mieszać przez minutę. Wlać do garnka pół szklanki wody, łyżkę – dwie sosu sojowego. Mieszać całość, aż pieczarki się podsmażą. Na koniec dodać śmietanę zmieszaną z łyżką mąki. Całość wymieszać. Jeżeli jest za gęste, dolać wody (łyżkę, dwie), wymieszać.

 

Kotlety połączyć z sosem pieczarkowym i zostawić na małym ogniu na 15-20 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Tego dania próbowały trzy dorosłe osoby i jednogłośnie stwierdziliśmy, że to typowo domowa potrawa, taka mamowa, która zawsze była i będzie dobra. Dobrze to smakuje, gdy składniki się połączą, zwłaszcza gdy przyprawy z mielonych przejdą do sosu pieczarkowego. Pachnie wspaniale. Do powtórzenia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus