Jak zrobić włoską bruschettę

wpis w: blog, Kuchnia, Śniadania, Warzywne, z pomidorami | 0

Zaprosiła nas do siebie Agata.
I już wiem, że czyta się [brusketta], a wiem stąd pl.wikipedia.org/wiki/Bruschetta.
Do zrobienia włoskiej przekąski potrzeba: chleba, pomidorów, cebuli, pasty z bazylii, czosnku, sera i dobrych chęci :)

Krok po kroku:
1. Kromki chleba kładziemy na piekarnikowej tacy

DSCF7677.JPG

 

DSCF7706.JPG

2. Chleb smarujemy pastą bazyliową (może być bazylia w oliwie).

bruschetta.jpg

3. Pomidora trzeba sparzyć, zdjąć skórkę i wyjąć środek. Pokroić.

bruschetta1.jpg

4. Cebulę kroimy w kostkę.

bruschetta2.jpg

5. Posypujemy trochę oregano (metoda na oko :) ). Wyciskamy ząbek czosnku.

bruschetta3.jpg

6. Pomidory, cebulę, oregano i czosnek mieszamy w misce.

DSCF7709.JPG

7. Ścieramy na tarce ser.

DSCF7718.JPG

8. Nakładamy mieszaninę na kromki chleba.

bruschetta4.jpg

9. Wkładamy do piekarnika i trzymamy w nim aż ser się stopi.

DSCF7731.JPG

10. Wyjmujemy zapiekanki z piekarnika, jemy i czujemy się jak we Włoszech :D

DSCF7740.JPG

 

DSCF7746.JPG

 

Facebooktwittergoogle_plus