Pochodzenie przepisu
Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem – Karolina i Maciej Szaciłło
s. 171, Kapuśniak
Składniki
Ziemniaki osobno
- ziemniaki – 300g
- masło lub oliwa – 1 łyżka
- sól – pół łyżeczki
Zupa
- oliwa – 3 łyżki
- włoszczyzna – 200g startej na tarce o grubych oczkach
- cebula – 1
- kiszona kapusta – 150g
- woda – 800ml
- wędzona papryka w proszku – łyżeczka
- ostra papryka – jak lubicie, szczypta lub więcej
- koncentrat pomidorowy – łyżka (lub 0,5 szklanki passaty)
- pieprz – do smaku
Ziemniaki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, umieścić w garnku, dodać pół łyżeczki soli. Zalać wodą (autorzy mówią, że 1/3 poziomu ziemniaków to poziom wody), gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać łyżkę masła na koniec.
Kapuśniak
Na 3 łyżki oliwy dodać startą włoszczyznę (marchew, pietrucha, seler), drobno pokrojoną cebulą i dusić przez 5 minut.
Potem dodać pokrojoną kapustę kiszoną i trzymać razem na ogniu przez 2 minuty.
Dolać do składników 800ml wrzącej wody, gotować. Po 25 minutach dodać:
- wędzona papryka w proszku – łyżeczka
- ostra papryka – jak lubicie, szczypta lub więcej
- koncentrat pomidorowy – łyżka (lub 0,5 szklanki passaty)
- pieprz – do smaku
Na koniec mądra rada – kilka cząstek ziemniaków przetrzeć przez sitko i wrzucić do zupy, zagęści się.
Podawać z ziemniakami.
I jak?
Jak pomidorowy kapuśniak bez mięsa. Zdecydowanie wolę wersję mięsną. Ta z wpisu nie była zła, ale brakowało jej czegoś. Właśnie tak czułam jedząc, że tu czegoś konkretnego brakuje.