Coś jak potrawka z kurczaka, ale z kaszą.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- por – 1 (nie miałam, dałam cebulę)
- oliwa – łyżka
- masło – łyżka
- pierś z kurczaka – 1
- tymianek – 0,5 łyżeczki
- pieprz, sól – szczypta
- kasza – woreczek, 100g,
- marchew – 2
- groszek – garść (z puszki)
- bulion – szklanka
- sos sojowy – łyżka
Cebulę pokroić i podsmażyć na zmieszanym maśle i oleju. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Dosypać tymianek i pieprz. Trzymać na ogniu przez 5 minut.
Dodać kaszę (suchą, nie trzeba wcześniej gotować), smażyć razem przez 3 minuty. Obrać marchew, pokroić drobniej, dodać sól, smażyć przez 2 minuty.
Dodać bulion i gotować pod przykryciem, aż marchew będzie miękka. Doprawić danie sosem sojowym, na koniec dodać groszek. Wymieszać i jeść.
I jak?
Robiłam już podobne danie od Katosu.
Lubię kaszotta, robi się je szybko, to dania smaczne i jednogarnkowe.