Obiad idealny.
Pochodzenie przepisu
robiłam porcję na dwa dni
Składniki
- kasza gryczana – woreczek, 100g x2
- sos sojowy – 2 łyżki (dałam sos teriyaki)
- udka z kurczaka – 400g (lub indyk lub pierś z kurczaka)
- sól, pieprz – sypnięcie
- oregano – 2 łyżeczki
- słodka papryka – łyżeczka
- ostra papryka – pół łyżeczki
- kurkuma – pół łyżeczki
- oliwa – 2 łyżki
- masło – 2 łyżki
- czosnek – 4 ząbki
- cebula – 1
- por – 1 duży (powinnam dać 2, ale miałam tylko jeden)
- kurki – 250g
- szczypiorek – do posypania (zapomniałam, nie dałam)
Kaszę należy ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
Mięso pokroić w kostkę. Posypać następującymi przyprawami:
- sól, pieprz – sypnięcie
- oregano – 2 łyżeczki
- słodka papryka – łyżeczka
- ostra papryka – pół łyżeczki
- kurkuma – pół łyżeczki
Polać oliwą (2 łyżki), wymieszać całość.
Na łyżce masła podsmażać przez kilka minut mięso. Dorzucić czosnek (pokrojony na plasterki.).
Kolejny krok do dodanie cebuli pokrojonej w kostkę i półplasterków pora. Smażyć razem przez 5 minut.
Przyprawić solą, pieprzem.
Dodać umyte kurki (tylko dużo pokroiłam). Mieszać przez 5 minut.
Ugotowaną kaszę odcedzić i wymieszać z sosem sojowym (ja teriyaki). Dodać kaszę do potrawy, wymieszać i jeść.
I jak?
Kurki kojarzyły mi się z sosem na bazie śmietany 30%. Tym razem chciałam zrobić inaczej. Szukałam przepisu bez zabielaczy, bez sosów. Chodziło mi o danie proste (mało wyszukane składniki), najlepiej jednogarnkowe. Weszłam na Kwestię Smaku i bingo, jakby pani Asia czytała w moich myślach. Idealny obiad.