Mała modyfikacja przepisu na kaszotto z botwinką.
Pochodzenie przepisu
Podstawowe kaszotto z botwinką – Kwestia Smaku
Dodanie mleczka kokosowego do buraków – Jadłonomia
Składniki
- kasza pęczak – 4 łyżki
- cebula – 1
- udka z kurczaka – oddzielone od kości, 250g
- olej – do podsmażenia udek i cebuli
- botwinka – buraczki i liście, 2 pęczki
- woda – szklanka + szklanka
- oregano – łyżeczka
- bazylia – łyżeczka
- sól, pieprz – sypnięcie, szczypta lub więcej
- mleczko kokosowe – puszka 400ml
Żeby się nie denerwować w trakcie polecam przed smażeniem:
– mięso oddzielić od kości, zdjąć skórę i pokroić w kostkę (mniej więcej)
– botwinkę pokroić, buraki obrać i pokroić w półplastry, liście i łodygi pokroić drobno
– pokroić cebulę w kostkę
Na patelni uprażyć (trzymać przez chwilę kaszę na suchej, patelni) pęczak. Dodać pokrojoną cebulę i mięso. Wlać olej (2 łyżki). Podsmażyć cebulę i mięso. Wlać szklankę wody. Dusiłam całość przez 5 minut, mieszałam.
Doprawiłam poniższymi przyprawami:
- oregano – łyżeczka
- bazylia – łyżeczka
- sól, pieprz – sypnięcie, szczypta lub więcej
Dodać pokrojone buraki, zalać połową szklanki wody. Trzymałam buraki z mięsem i kaszą na małym ogniu przez 10 minut (buraczki powinny być miękkie).
Po tym czasie dodałam pokrojone liście i zalałam składniki mleczkiem kokosowym. Gotowałam jeszcze przez 5 minut na ogniu, liście zmiękły.
I jak?
Jestem wielbicielką botwinki, a połączenie buraków z mleczkiem kokosowym bardzo przypadło mi do gustu, dlatego tylko kwestią czasu było użycie tego ostatniego podczas przyrządzania kaszotto. Wyszła duża ilość dania i dodatkowo było bardzo smaczne. Dobra modyfikacja.