Kieszonki schabowe z grzybami

Zamiast zwykłego schabowego – roladki z pieczarkami.

Pochodzenie przepisu

gazetka biedronkowa 17/2013 – kieszonki schabowe z pieczarkami i puree z zielonego groszku

 

Składniki

  • schab – kilka plastrów
  • pieczarki – 11 sztuk
  • cebula – 1
  • masło – 3 łyżki
  • olej – do podsmażenia kieszonek schabowych
  • jajko – 1 
  • bułka tarta – do obtoczenia kieszonek
  • groszek konserwowy – puszka
  • śmietana 30% – 50ml
  • sól, pieprz – szczypta 

 

Pieczarki i cebulę pokroić. Cebulę podsmażyć na maśle, po chwili dodać pieczarki. Całość przez 5 minut  trzymać na patelni. Doprawić solą i pieprzem.

Schab pokrojony w plastry rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Nałożyć na schab grzyby z cebulą i zwinąć w rulon. W przepisie autor radzi, żeby spiąć mięso wykałaczką, ja nie spinałam.

Nie spinałam głównie dlatego, że po zanurzeniu w roztrzepanym jajku i po panierowaniu w bułce tartej rulony były zwarte i nie rozpadały się.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Kolejny krok to smażenie sakiewek/kieszonek/rulonów mięsa z grzybami  na oleju.

Gdy mięso smaży się na złoto, do szklanki wrzątku w garnku dorzucamy groszek. Gotujemy 5-7 minut. Następnie trzeba odcedzić kulki, zmiksować na miazgę dodając w trakcie miksowania 50ml śmietanki 30%.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

I smacznie. Groszkowe puree jakoś mi nie podeszło, ale mięso z pieczarkami wyszło dobrze. Danie dla tych, którzy lubią schabowe, ale chcieliby jakoś je zmodyfikować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Daria W

    Kotleciki zapowiadają się pysznie 🙂 bardzo lubię połączenie schabu i pieczarek w różnych wersjach. Puree jednak zrobiłabym z mrożonego groszku, ewentualnie ziemniaczano-groszkowe