Pieczone mięso mielone z idealnymi dodatkami.
Pochodzenie przepisu
gazetka biedronki 03/2014 – pieczony klops z żurawiną i serem camembert
Składniki
- mięso mielone – 300g, u mnie wieprzowo-wołowe, w przepisie mięso z indyka
- żurawina – garść szuszonej
- camembert – 120g
- bułka tarta – 2-3 łyżki
- mleko – 100ml
- cebula – 0,5
- jajko – 1
- olej – łyżeczka
- sól, pieprz – szczypta
W misce wymieszać mleko z bułką tartą. Żurawinę, cebulę i ser pokroić.
Do namoczonej w mleku bułki tartej dodać mięso, jajko, pieprz i sól. Do tego wrzucić posiekaną cebulę, ser i żurawinę.
Przełożyć mięso do keksowki (mam silikonową, więc niczym jej uprzednio nie wysmarowuję).
Piec 50 minut – 180 stopni C.
I jak?
Bardzo dobrze.
O dziwo słodka żurawina pasuje do sera i mięsa mielonego. Całość współgra ze sobą i smakuje znakomicie. Takie proste, robi się szybko, zapieka samo. Musi trochę odstać w zimnie, żeby dobrze się kroiło. I do obiadu, i na kanapki. Polecam!