Klops z żurawiną i camembertem

Pieczone mięso mielone z idealnymi dodatkami.

Pochodzenie przepisu

gazetka biedronki 03/2014 – pieczony klops z żurawiną i serem camembert

 

 

Składniki

 

  • mięso mielone – 300g, u mnie wieprzowo-wołowe, w przepisie mięso z indyka
  • żurawina – garść szuszonej
  • camembert – 120g
  • bułka tarta – 2-3 łyżki
  • mleko – 100ml
  • cebula – 0,5 
  • jajko – 1
  • olej – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

W misce wymieszać mleko z bułką tartą. Żurawinę, cebulę i ser pokroić.OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Do namoczonej w mleku bułki tartej dodać mięso, jajko, pieprz i sól.  Do tego wrzucić posiekaną cebulę, ser i żurawinę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Przełożyć mięso do keksowki (mam silikonową, więc niczym jej uprzednio nie wysmarowuję).

Piec 50 minut – 180 stopni C.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Bardzo dobrze.

O dziwo słodka żurawina pasuje do sera i mięsa mielonego. Całość współgra ze sobą i smakuje znakomicie. Takie proste, robi się szybko, zapieka samo. Musi trochę odstać w zimnie, żeby dobrze się kroiło.  I do obiadu, i na kanapki. Polecam!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus