Pulpety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym

wpis w: blog, dania z wieprzowiną, Kuchnia | 2

Biała kiełbasa jest charakterystycznym rodzajem mięsa. Albo się ją lubi, albo nienawidzi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Osobiście jestem w pierwszym gronie. Lubię białą, nawet bardzo i gdy jest okazja szukam na nią nowych pomysłów.

 

 

Pochodzenie przepisu

Z pingera, gdzie Kashiunja na swoim blogu przyznała:

„Przepis jest banalny. Wyrzucam surowe kiełbasy z flaka, mielę jeszcze raz w maszynce, dodaję trochę kaszy manny i ewentualnie przyprawiam intensywniej. Gotuję w wodzie. Można smażyć.”

Wielkanocne śniadanie – gościliśmy przyjaciół i wiedziałam, że będę miała jakąś zupę w czarkach, do tego standardowo podam białą kiełbasę i jajka. Ciekawiło mnie czy poczują różnicę, gdy zamiast zwykłej ugotowanej kiełbachy podam takie pulpety.

 

 

Składniki

do pulpetów

  • biała kiełbasa – 5-6 sztuk
  • kasza manna – 3 łyżki
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy – ja nie dałam niczego

do sosu chrzanowego

dodatki obiadowe

  • ziemniaki – 6 sztuk
  • pomidorki koktajlowe – kilka

 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Nic nie zmieniam, robię jak napisała Kasia.

„Wyrzucam surowe kiełbasy z flaka, mielę jeszcze raz w maszynce, dodaję trochę kaszy manny i ewentualnie przyprawiam intensywniej.”

Nie posiadam maszynki do mielenia mięsa, ale od czego jest blender.

 

Uformować małe kulki. Gotować we wrzącej wodzie przez kilka minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rano dodałam zimne kotlety do zupy chrzanowej i nalałam to do czarek chlebowych.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Co na to goście?

Różnica jest wyczuwalna. Mięso jest delikatniejsze, ale dalej to ta zwykła biała kiełbasa, tylko w formie kulek.

 

 

 

Świąteczny obiad zjedliśmy przez moje gapiostwo już w sobotę (łosoś z pistacjami).

Traf chciał, że musieliśmy zostać w domu i miałam pole do popisu – wykombinować coś z tego co mam (mieliśmy się gościć gdzie indziej). Spojrzałam na resztki zupy chrzanowej i już wiedziałam, co zrobię.

Podsmażyłam cebulę, dodałam do niej pulpety z białej kiełbasy i resztkę zupy chrzanowej. Potrzymałam razem na ogniu i tadam! Biała kiełbasa w sosie chrzanowym.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, pokroiłam na plastry (jak w daniu Pascala) i podsmażyłam, aż ziemniaki się zarumieniły z dwóch stron.

 

Biała kiełbasa i jej drugie, świąteczne życie.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • Karolina

    Gosiu a skąd dokladnie pochodzi Twoja rodzina ? Czytam Cię już długo i kiedyś wspomninałaś, że zza Buga ? Pozdrawiam 🙂

    • od strony mamy – Luboml, Wołyń, ale historyczne zaszłości przerzuciły prababcię z dziećmi za zachodnią stronę rzeki Bug,
      od strony taty – okolice Lublina – Chełma

      gdy ktoś się przysłucha dobrze mojemu językowi, to słychać faktycznie, ze się pod Chełmem urodziłam i wychowałam