Kofty w sosie pomidorowym

kofta to  mięso zmielona baranina lub wołowina z przyprawami i/lub cebulą

W nr 10/2014 Moich smaków życia, na stronie 46, znalazłam przepis na kofty w sosie pomidorowym. Lubię wszelkie mięsne kulki, które nie są suche, więc chętnie wypróbowałam ten przepis.

PA251548+%28Kopiowanie%29.JPG

Mięso mielone (u mnie wieprzowina).

PA251549+%28Kopiowanie%29.JPG

+ sól + pieprz + mieszanka gyrosowa + szczypta ostrej papryki

PA251550+%28Kopiowanie%29.JPG

+jajko + łyżka mąki

PA251555+%28Kopiowanie%29.JPG

uformować klopsy

PA251556+%28Kopiowanie%29.JPG

Na patelni (w przepisie było w garnku) na olejuu podsmażyć pokrojone 2 cebule, 2 ząbki czosnku i paprykę czerwoną.

PA251562+%28Kopiowanie%29.JPG

dodałam bakłażana

PA251565+%28Kopiowanie%29.JPG

W przepisie była informacja, żeby dodać do cebuli, czosnku i papryki mięsne kulki. Wolałam najpierw je podsmażyć, bo nie chcialam, żeby w tej cebuli straciły okrągły kształt.

PA251566+%28Kopiowanie%29.JPG

Gdy się lekko zarumieniły, wtedy dorzuciłam je do warzyw.

PA251569+%28Kopiowanie%29.JPG

Tu w przepisie była mowa o pomidorach, 2 łyżeczkach przyprawy do kebabu, 400ml przecieru i połowie szklanki wody.
Ja wolałam wlać zamiast powyższego meksykański Tymbark.
Trzymam na ogniu 30 minut.

PA251571+%28Kopiowanie%29.JPG
PA251572+%28Kopiowanie%29.JPG

Czegoś mi było mało i dorzuciłam jeszcze obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. I trzymałam wszystko razem na ogniu aż pomidor się nie zamienił w sos.

PA251573+%28Kopiowanie%29.JPG

Podano z sosami: jogurt grecki + ostra papryka i jogurt grecki + wyciśnięty ząbek czosnku

PA251576+%28Kopiowanie%29.JPG
5%2C0.png

I jak?
Po raz kolejny sprawdził mi się napój warzywny jako składnik dania. Danie smakowało. W skali szkolnej – 5. W Grecji i na Cyprze wg wiki robi się to danie m.in. z wieprzowiny, więc mogę Wam te kofty z biedronkowego przepisu z czystym sumieniem polecić. Nam smakowały.

Facebooktwittergoogle_plus