kofta to mięso zmielona baranina lub wołowina z przyprawami i/lub cebulą
W nr 10/2014 Moich smaków życia, na stronie 46, znalazłam przepis na kofty w sosie pomidorowym. Lubię wszelkie mięsne kulki, które nie są suche, więc chętnie wypróbowałam ten przepis.
Mięso mielone (u mnie wieprzowina).
+ sól + pieprz + mieszanka gyrosowa + szczypta ostrej papryki
+jajko + łyżka mąki
uformować klopsy
Na patelni (w przepisie było w garnku) na olejuu podsmażyć pokrojone 2 cebule, 2 ząbki czosnku i paprykę czerwoną.
dodałam bakłażana
W przepisie była informacja, żeby dodać do cebuli, czosnku i papryki mięsne kulki. Wolałam najpierw je podsmażyć, bo nie chcialam, żeby w tej cebuli straciły okrągły kształt.
Gdy się lekko zarumieniły, wtedy dorzuciłam je do warzyw.
Tu w przepisie była mowa o pomidorach, 2 łyżeczkach przyprawy do kebabu, 400ml przecieru i połowie szklanki wody.
Ja wolałam wlać zamiast powyższego meksykański Tymbark.
Trzymam na ogniu 30 minut.
Czegoś mi było mało i dorzuciłam jeszcze obranego ze skóry i pokrojonego pomidora. I trzymałam wszystko razem na ogniu aż pomidor się nie zamienił w sos.
Podano z sosami: jogurt grecki + ostra papryka i jogurt grecki + wyciśnięty ząbek czosnku
I jak?
Po raz kolejny sprawdził mi się napój warzywny jako składnik dania. Danie smakowało. W skali szkolnej – 5. W Grecji i na Cyprze wg wiki robi się to danie m.in. z wieprzowiny, więc mogę Wam te kofty z biedronkowego przepisu z czystym sumieniem polecić. Nam smakowały.