Kotlety drobiowe z szynką

Kotlety po raz kolejny.

 

Pochodzenie przepisu

książka Pascal kontra Okrasa, s.47, przepis Pascala

 

Składniki

  • pierś z kurczaka – 0,5kg (u mnie zmielone dwie piersi)
  • szynka gotowana – kilka plastrów
  • kolendra – pęczek
  • czosnek – 1 ząbek
  • dymka – 1 sztuka
  • bułka tarta – 3 łyżki
  • sól, pieprz – szczypta
  • olej – do smażenia kotletów

 

Piersi z kurczaka zmielić, włożyć do miski. Dymkę posiekać, dodać do mięsa. Podobnie kolendrę i pokrojoną w kostkę szynkę. Dodać ząbek czosnku (posiekany, roztarty z solą), pieprz, sól i bułkę tartą.

Wszystko wymieszać i mokrymi rękoma formować kulki. Usmażyć na patelni.

 

 







OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Poprawnie, ale bez rewelacji. Jednak trudno zrobić drobiowe kotlety, żeby wyszły bardzo smaczne i niezbyt suche. Te poniższe suche nie były, ale czegoś im brakowało. Może dodatku cukinii? Do zjedzenia, wizualnie ładne, ale nie rozpływałam się nad ich smakiem. Ot, zwykły obiad jakich wiele.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA