Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną

wpis w: blog, Kuchnia | 0

Ale tu nie naprawdę nie ma mięsa? – dopytywał małżonek. Ano nie!

 

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku

 

Składniki

  • jajka – 6 – 5 ugotowanych na twardo i jedno surowe
  • sól, pieprz – szczypta
  • bułka tarta – łyżka i do obtaczania kotletów
  • koperek – łyżka posiekanego (u mnie 3 lyżki)
  • szczypiorek – pół łyżki posiekanego (u mnie 3 łyżki)
  • ser żółty – 2 plastry starte
  • kasza jaglana – 1/3 szklanki (u mnie 100g, woreczek)
  • mleko – szklanka (u mnie tak, żeby 2x przykryło kaszę w garnku)
  • olej/masło – do smażenia

 

Jajka ugotować na twardo (ja gotowałam w ten sposób).

Kaszę jaglaną wypłukać kilka razy wodą (wyjąć z woreczka). Odcedzić wodę, zalać kaszę mlekiem, przykryć pokrywką i gotować tak przez 15 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do miski wrzucić:

  • jajka – 5 ugotowanych na twardo i obranych ze skorupek – rozgnieść widelcem, dodać też jedno surowe
  • sól, pieprz – szczypta
  • bułka tarta – łyżka 
  • koperek – łyżka posiekanego (u mnie 3 lyżki)
  • szczypiorek – pół łyżki posiekanego (u mnie 3 łyżki)
  • ser żółty – 2 plastry starte
  • kasza jaglana – ugotowana i ostudzona

Wymieszać. Wyszło mi 15 kotletów.

Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na maśle/oleju, aż będą rumiane.

 

I jak?

Przepadły w mgnieniu oka. Domownicy wyrażali zdziwienie, że w kotletach nie ma mięsa, najmłodszy początkowo usuwał zieleninę, potem machnął ręką (w sumie syzyfowa praca, tyle kopru i szczypioru dodałam) i jadł.

Dziwiło mnie, że kasza przeszła, nie była wyczuwalna. Kotleciki smakowały jajkiem i zieleniną.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus