Jak przemycić brokuły w kotletach?
Pochodzenie przepisu
Moje Smaki życia 8/2016, s. 49
Składniki
- ziemniaki – kg
- brokuł – 1 sztuka, 500g
- mozzarella – 50g startego sera
- jajka – 2
- mąka – 2 łyżki
- sól – szczypta
- bułka tarta – 2 łyżki + do obtoczenia
- olej – do smażenia
Ziemniaki ugotować (obrać wcześniej) i rozgnieść tłuczkiem. Różyczki brokułu gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie odcedzić i posiekać.
Ziemniaki połączyć z brokułem, dodać startą mozzarellę, jajko, sól, 2 łyżki bułki tartej. Składniki wymieszać ze sobą.
Uformować kotleciki, zanurzyć kolejno w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju na patelni.
I jak?
Apetyczne kotleciki z przemyconym brokułem. Dobre, dla kogoś, kto lubi ziemniaki w każdej postaci.