Kotlety z fetą

wpis w: blog, dania z mięsem mielonym, Kuchnia | 0

Mielone ze słonym serem.

Pochodzenie przepisu

 

Kuchnia Lidla – bifteki z fetą

 

 

 

Składniki

  • cebula – 1
  • czosnek – 2 ząbki
  • mięta – kilka listków
  • mięso – 0,5 kg w przepisie wołowe, u mnie z szybki
  • jajko – 1
  • oregano – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta
  • feta – ok. 70g, kilka plastrów
  • oliwa – do smażenia
  • bułka tarta – 2 łyżki

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Do miski dodać:

  • cebula – 1 posiekana
  • czosnek – 2 ząbki posiekane
  • mięta – kilka listków posiekane
  • mięso – 0,5 kg w przepisie wołowe, u mnie z szybki
  • jajko – 1
  • oregano – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta

 

Dosypałam dwie łyżki bułki tartej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Wymieszałam mięso z dodatkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, dodajemy kawałek fety i zamykamy ser w klopsie.

 

Podsmażamy klopsy na oleju z obu stron przez chwilę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ułożyłam kotlety w naczyniu żaroodpornym i podpiekłam w 180 stopniach przez 10 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Jedliśmy z surówką z marchwi i frytkami z batatów.

Jeżeli chodzi o smak kotletów, to wg mnie nie potrzeba im dodatkowej soli (feta jest słona). Lubię dodatek mięty, zawsze poprawia smak dań (świeżość nadaje). Tak naprawdę te kotlety to kolejna wariacja na temat osławionego mielonego. Uważam, że udana. Warto spróbować.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus