Kotlety z indyka z koperkiem

Kolejna wariacja na temat zwykłych mielonych.

Pochodzenie przepisu

Kasia zachwalała u siebie przepis z Kwestii Smaku

 

Składniki

  • mielone z indyka – 500g (zmieliłam całą pierś z indyka, ok. 800g)
  • bułka – 1 czerstwa
  • cebula – 1
  • koper – 2 łyżki posiekanego (dałam więcej, z 5)
  • jajko – 1
  • bulion – 400ml (i to jest tajemnica tego dania!)
  • marchew – 1
  • sól – łyżeczka
  • pieprz – pół łyżeczki
  • kurkuma – szczypta
  • masło – łyżeczka
  • mąka pszenna – do obtoczenia pulpetów
  • mąka ziemniaczana – do zagęszczenia na koniec

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

Czerstwą bułkę zalać mlekiem, odstawić na 5-10 minut.

W tym czasie połączyć w misce:

  • mielone z indyka – 500g (zmieliłam całą pierś z indyka, ok. 800g)
  • cebula – 1 – starta na tarce
  • koper – 5 łyżek posiekanego
  • sól – łyżeczka
  • pieprz – pół łyżeczki

Dodać odciśniętą z płynu bułkę.

Wymieszać składniki ręką i wbić na koniec jajko.

 

Po prawej stronie widzicie tajemnicę tego dania. Bulion z dodatkami. Pomysł rewelacyjny, jak to podnosi walory smakowe!

W garnku zagotować:

  • bulion – 400ml (i to jest tajemnica tego dania!)
  • marchew – 1 – ibrana i starta
  • kurkuma – szczypta
  • masło – łyżeczka
  • sól, pieprz – szczypta

Z mięsa formować kulki, obtoczyć w mące, obsmażyć na oleju z dwóch stron.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Usmażone kotlety włożyć do bulionu ze startą marchewką. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Sprawdzać czy nie przypalają się mielone od spodu, lekko zmieniać ich pozycję.

Na koniec posypałam całość połową łyżeczki mąki ziemniaczanej. Bulion się zagęścił.

Jedliśmy z kaszą Karola Okrasy (z ogórkiem).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

I jak?

Absolutna rewelacja, bez dwóch zdań. Delikatne pulpety w bulionie to niebo w gębie. Orgazm podniebienia, jak to pachnie, jak to smakuje! Róbcie koniecznie u siebie.  Kasiu dziękuję za polecenie! Wyborne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus