Pochodzenie przepisu
chciałam zrobić sprawdzone kotlety mielone z suszonymi pomidorami, ale zobaczyłam, że na Kwestii Smaku jest miks z kaszą, nie miałam jaglanej, zamieniłam na kaszę bulgur
Składniki
- mielone z szynki – 350g
- kasza bulgur – 3/4 szklanki ugotowanej
- czosnek niedźwiedzi – łyżka
- suszone pomidory – 6
- olej z suszonych pomidorów – 2 łyżki
- cebula ze szczypiorku/dymka – 5 sztuk małych (1 duża cebula)
- oregano – łyżka
- mąka – do obtaczania kotletów
- olej – do smażenia kotletów
Mięso, ugotowaną i ostudzoną kaszę oraz czosnek niedźwiedzi i oregano wrzucić do miski. Wymieszać.
Zmiksować ze sobą krótko:
- suszone pomidory – 6
- olej z suszonych pomidorów – 2 łyżki
- cebula ze szczypiorku/dymka – 5 sztuk małych (1 duża cebula)
Wymieszać mięso z pokrojonymi suszonymi pomidorami.
Uformować kulki, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju.
I jak?
Dobry sposób na przemycenie kaszy dla niejadków. Zauważyliście, że nie dodawano soli i pieprzu? Okazuje się, że (suszone pomidory były z przyprawami w słoiku) starczyły suszone pomidory i oregano, żeby kotlety miały wyrazisty smak. Kaszy nie czuć, zginęła gdzieś podczas smażenia.
Inne propozycje kotletów mielonych tutaj.