Kotlety z tuńczyka

Zachciało mi się jakiejś przekąski w porze kolacji, przejrzałam propozycje z kwietniowego numeru miesięcznika Moje Smaki Życia i znalazłam ciekawy i prosty pomysł na wykorzystanie tuńczyka w puszce.

Składniki:
4 ziemniaki, jajko, łyżka bułki tartej, tuńczyk w puszce

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy.

Do miski wrzucamy odsączonego tuńczyka, ziemniaki i jajko.

Dosypujemy łyżkę bułki tartej.

Uformowane kotlety mieszamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na patelni (na oleju).

Spodobała mi się też propozycja dodatku do kotletów składająca się z pociętego awokado pokropionego sokiem z cytryny, pokrojonego pomidora i posiekanej natki pietruszki. Do tego na koniec oliwa, ale u mnie zabrakło.

Podajemy razem.

I jak?
Tylko dla wielbicieli tuńczyka. Zjadłam trzy kotleciki i podziękowałam, coś mi w tej mieszance nie pasowało.