Zachciało mi się jakiejś przekąski w porze kolacji, przejrzałam propozycje z kwietniowego numeru miesięcznika Moje Smaki Życia i znalazłam ciekawy i prosty pomysł na wykorzystanie tuńczyka w puszce.
Składniki:
4 ziemniaki, jajko, łyżka bułki tartej, tuńczyk w puszce
Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i rozgniatamy.
Do miski wrzucamy odsączonego tuńczyka, ziemniaki i jajko.
Dosypujemy łyżkę bułki tartej.
Uformowane kotlety mieszamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na patelni (na oleju).
Spodobała mi się też propozycja dodatku do kotletów składająca się z pociętego awokado pokropionego sokiem z cytryny, pokrojonego pomidora i posiekanej natki pietruszki. Do tego na koniec oliwa, ale u mnie zabrakło.
Podajemy razem.
I jak?
Tylko dla wielbicieli tuńczyka. Zjadłam trzy kotleciki i podziękowałam, coś mi w tej mieszance nie pasowało.