Kotlety z zielonej soczewicy

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z soczewicą | 2

Ciekawe jak smakują kotlety bez mięsa.

Pochodzenie przepisu

na bank robiłam skądś, szukam, szukam i nie mogę znaleźć niestety

 

Składniki

  • soczewica zielona – szklanka
  • cebula – 1
  • jajka – 2
  • bułka tarta – 3 łyżki + do obtoczenia
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej – do smażenia kotletów

 

Soczewicę zalać wodą, ok. 2cm nad wysokością ziaren i gotować 10-15 minut. Efekt będzie taki: soczewica wypije wodę.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Cebulę kroimy i szklimy na patelni (na oleju).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Soczewicę mielimy blenderem na miazgę, dodajemy zeszkloną cebulę, 2 jajka i 3 łyżki bułki tartej. Solimy, pieprzymy i mieszamy składniki na jednolitą masę.

Kolejny krok to uformowanie kulek i obtoczenie ich w bułce tartej.

Smażymy kotlety soczewicowe na patelni z obu stron (na rozgrzanym oleju).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Zjedliśmy, bo zjedliśmy. Kotleciki same w sobie dobre, ale trzeba je dobrze i mocno doprawić, bo soczewica sama w sobie jest dość nijaka. Zrobiłam z ciekawości, żeby spróbować i jednak wybieram kotleciki mięsne. Nie były złe, wyszły takie inne. Ale zniknęły wszystkie tego samego dnia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus
  • judyta

    Polecam dodać paprykę wędzoną, zmieni smak wszystkich warzywnych kotletów na taki bardziej przyjemny dla typowych mięsożerców. Również dodanie dodatków: otręby, słonecznik, pestki dyni czy orzechy zrobią super smak. Warto się nie zrażać i próbować. A najlepsze nie mięsne kotlety to te z fasoli (z puszki) i ryżu.

    • Dzięki za komentarz. Własnie nie zamierzam przestać próbować. Potrzeba mi kulinarnych wyzwań i nowości 🙂 Obczaję fasolowo-ryżowe kotlety.