Kotlety z niespodzianką w postaci suszonych pomidorów.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- mięso mielone szynki – 0,5kg
- cebula – 0,5
- bułka mała – nie dałam, dałam bułkę tartą – 2 łyżki
- suszone pomidory pasta – 3 łyżki (zmieliłam 8 suszonych pomidorów z zalewą)
- sól, pieprz – do smaku
- zioła prowansalskie – łyżka
- jajko – 1
- mleko – do namoczenia bułki
Jeżeli macie bułkę zalejcie ją mlekiem na 10 minut. Ja zalałam bułkę tartą.
W misce połączyć ze sobą:
- mięso mielone szynki – 0,5kg
- cebula – 0,5
- bułka mała – nie dałam, dałam bułkę tartą – 2 łyżki (namoczona w mleku po 10 minutach)
- suszone pomidory pasta – 3 łyżki (zmieliłam 8 suszonych pomidorów z zalewą)
- sól, pieprz – do smaku
- zioła prowansalskie – łyżka
- bułka tarta – do obtoczenia kotletów
- olej – do smażenia
Uformować kotlety (zwilżone wodą dłonie ułatwiają sprawę). Obtoczyć je bułką tartą. Smażyć na oleju z dwóch stron, zrumienić.
Potem włożyć do naczynia żaroodpornego na 15 minut (temp 150 stopni).
I jak?
Mielone z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi. Kolejna wariacja na temat kotletów. Nic porywającego, ale smak delikatnie zmieniony.