Krem dyniowo-pomidorowy z lanymi kluskami

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z dynią, z pomidorami, Zupy | 0

Szybki krem z pomidorów i dyni.

Pochodzenie przepisu

Kwestia Smaku – Zupa pomidorowo-dyniowa

 

Składniki

  • dynia – 0,5kg,ze skórką, pozbawiona skórki i upieczona
  • czosnek – główka
  • pomidorypassata 750ml
  • masło – łyżka
  • papryka w proszku – 2 łyżeczki
  • cukier – łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki
  • bulion – pól szklanki, u mnie woda
  • feta – 70g
  • jajka – 2
  • mąka – 3 łyżki

 

 

Dynię i całą główkę czosnku (przeciętą w poprzek) upiec na blaszce/w naczyniu żaroodpornym. 45 minut 200 stopni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

W garnku rozpuścić łyżkę masła, dodać upieczony czosnek (bez łusek), passatę, dynię, paprykę czerwoną, cukier i gałkę muszkatołową. Gotować wszystko razem na malym ogniu przez 20-30 minut (u mnie krócej). Jeżeli jest za gęste, dolać bulionu (ja wody).

 

 

Zabawa zaczyna się tutaj.

Feta, 2 jajka i 3 łyżki mąki – ubijać widelcem przez 2 minuty. Przyznam, że nigdy wcześniej nie robiłam lanych klusek. Początkowo konsystencja wyszła rzadka, ciasto wrzucone na posolony wrzątek nie przypominało „kluseczek”, dosypałam mąki, pomieszałam i wrzucałam z łyżki kleksy ciasta. I zaczęło wychodzić!

Potem już jedzenie – zupa i lane serowe kluski.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Lane kluski nie były serowe/fetowe/słone, bardziej mączne. Krem pomidorowo-dyniowy dla lubiących te dwa składniki. Bardziej pomidorowe niż dyniowe wyszło, a szkoda, bo liczyłam, że dynię będzie czuć bardziej. Jeżeli też na to liczycie, dajcie mniej passaty.

 

Ps. nie jest to danie z 1 fazy South beach, bo mąka, bo dynia, bo cukier

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus