Krem marchewkowo-pomarańczowy

Przepis pochodzi z Moich smaków życia, nr 11/2014, s. 31

Podstawą są marchewki (4).

1.png

cebula do garnka, podsmażyć

PB020035+%28Kopiowanie%29.JPG

ziemniaki (2 sztuki małe)

PB020038+%28Kopiowanie%29.JPG

+ marchewki + 0,5l bulionu (najepiej byłoby, gdyby był to rosół, ale gdy nie ma, to kostka)
gotować, aż warzywa zmiękną

PB020040+%28Kopiowanie%29.JPG

+ pomarańcza
zmiksować na krem

PB020042+%28Kopiowanie%29.JPG

+ imbir + szczypta papryki słodkiej + pieprz + sól

PB020044+%28Kopiowanie%29.JPG

w przepisie było + piana z mleka, ale u mnie zastąpiła ją łyżka jogurtu naturalnego (duża łyżka)

3%2B.png

I jak?
Krem jak krem, spodziewałam się, że bardziej czuć pomarańczę, a tak zjadłam i zapomniałam, że takie danie kiedykolwiek u nas było.