Krem soczewicowy – turecki klasyczny | süzme mercimek çorbası

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z soczewicą, Zupy | 5

Szukałam czegoś z kaszy burgul i trafiłam na blog o tureckim jedzeniu. I przepadłam.

Pochodzenie przepisu

Turcja od kuchni

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Składniki

  • soczewica – szklanka
  • ziemniak – 1 ( u mnie 2)
  • marchew – 1
  • cebula – 1
  • sól – do smaku
  • cytryna – sok z połowy
  • pul biber – nie miałam, ostra papryka, ale szczypta szczypty
  • woda – 4 szklanki (u mnie 4 szklanki rosołu)

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Soczewicę umyć. Razem z pokrojonymi – ziemniakami, marchwią i cebulą zalać 4 szklankami wody (u mnie bulion). I widzicie, że najpierw zalałam, a potem dorzuciłam warzywa.

 

Gotować do miękkości warzyw. Soczewicy nagle będzie cała masa (ugotuje się i wchłonie płyn). Gdy ziemniaki będą miękkie zmiksować zupę. Dodać sok z połowy cytryny. Jeżeli wyszła za gęsta (ja lubię gęste kremy na granicy bardzo i zbyt gęstych) dolać wrzątku, wymieszać (i zagotować chwilę razem). Gdzieś czytałam, żeby po zmiksowaniu zawsze zagotowywać zupy i tu tak zrobiłam.

 

Posypujemy ostrą papryką (odrobina).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?

Lubię zupy z soczewicy, wcześniej jadłam w restauracjach, bo (nie wiem dlaczego) myślałam, ze sama sobie z nią nie poradzę. Od tego przepisu zmieniło się moje podejście i postanowiłam dać sobie i soczewicy szansę. A wrażenia? „Tureckości”/egzotyki w tym kremie nie dostrzegam. Smaczny i sycący krem. Na pierwsze danie jak znalazł. Dziecku też smakowało.