Krem z buraków z jabłkami i chrzanem

Pochodzenie przepisu

Moje Smaki życia 9/2016, s. 64 zupa krem z buraków

 

Składniki

  • olej – do podsmażenia cebuli, łyżka
  • masło – łyżeczka
  • czerwona cebula – 1
  • kminek – pół łyżeczki
  • buraki – 4 (kupiłam już ugotowane)
  • jabłka – 2
  • bulion – 1,5l (miałam 2 szklanki zamrożone, resztę dopełniłam wodą)
  • sól, pieprz – szczypta
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • chrzan – łyżka

 

Na rozgrzanych oliwie i maśle podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać kminek.

Buraki i jabłka obrać i pokroić.

Zalać bulionem  i gotować do miękkości buraków (30-40 minut, ja szybciej, bo miałam już ugotowane).

Po tym czasie zmiksować zupę na krem. Doprawić solą i pieprzem.

Jogurt wymieszać z chrzanem i dodać do zupy.

Całość doprowadzilam do wrzenia, wymieszałam i zdjęłam z ognia.

 

I jak?

Ostry krem z buraków. Bez rewelacji, poprawny krem. Ten wspominam lepiej.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Facebooktwittergoogle_plus