Krem z groszku

wpis w: blog, Kuchnia, Warzywne, z groszkiem, z porem, Zupy | 0

Nigdy wcześniej nie robiłam zupy z groszku w puszce. Pora to zmienić

 

Pochodzenie przepisu

Moje smaki życia – s.45 4/2015

 

Składniki

  • rosół – litr (u mnie mrożony)
  • groszek – 1 puszka
  • por – 1 sztuka, biała część
  • bazylia – 10 listków
  • kolendra – 0,5 pęczka (nie miałam świeżej, zmieliłam kulki kolendry)
  • śmietana – łyżka
  • sól, pieprz, cukier, majeranek – sypnięcie, do smaku
  • sok z cytryny – łyżka
  • oliwa – łyżka

 

 

Groszek ugotować w małej ilości wody.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Podsmażyć pora na patelni (na łyżce oliwy).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Rozmrażamy rosół.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Listki bazylii kroimy, ja mielę dodatkowo kolendrę.

Do groszku dolać rosół (wywar), dodać podsmażonego pora, zagotować. Dorzucić bazylię i kolendrę, zmiksować całość. Przyprawić do smaku cukrem, majerankiem, pieprzem i solą. Zagotować ponownie.

Podawać z czymś zielonym (u mnie rzeżucha) i kleksem śmietany.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

I jak?
To chyba jedna z najtańszych zup, jakie dane mi było robić w życiu. Smakuje dobrze, dziecko tak jadło, że aż byłam zdziwiona.

Facebooktwittergoogle_plus