A może do kremu z kalafiora dodać mleczka kokosowego?
Pochodzenie przepisu
Składniki
- kalafior – 1
- cebula – 1
- ziemniaki – 2 małe
- czosnek – 2 ząbki
- bulion – litr (dałam wodę, do połowy wysokości kalafiora i podlewałam, aż ziemniaki się ugotowały)
- ser grana padano – pół szklanki (nie dałam)
- sól, pieprz – szczypta/do smaku
- olej – do podsmażenia cebuli
- mleczko kokosowe – 100ml
Różyczki kalafiora i pokrojone w kostkę ziemniaki zalewamy bulionem (ja wodą) i gotujemy.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju, na patelni.
Zeszkloną cebulę dodajemy do gotującej się zupy.
Trzymamy na ogniu pod przykryciem ok. 20 minut (aż ziemniaki się ugotują). Dolewałam wody, gdy trochę wyparuje.
Miksujemy warzywa blenderem na krem.
Jeżeli chcecie, tu dodajcie starty ser, ja dolałam mleczka kokosowego.
Na koniec sól, pieprz – do smaku.
I jak?
Kokosa nie było czuć, za to krem zyskał na delikatności. Lekki – robił za pierwsze danie i kolację.