Krem z selera

Słodki i delikatny biały krem.

Pochodzenie przepisu

b_gallerani zachwalała przepis z Jadłonomii

 

Składniki

  • seler – 1 duży lub 2 mniejsze (800-900g)
  • ziemniak – 1
  • por – biała część jednego pora
  • jabłko – 1
  • bulion – 2 litry (dałam litr)
  • mleko – szklanka (dałam 1/3 szklanki)
  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • sól, pieprz – do smaku
  • olej – do usmażenia pora

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Białą część pora pokroić w talarki i smażyć na małym ogniu (na oleju) przez 5-8 minut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Gdy por robi się miękki, pokroić w kostkę:

  • seler – 1 duży lub 2 mniejsze (800-900g)
  • ziemniak – 1
  • jabłko – 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Do miękkiego pora dorzucić pokrojone jabłko, ziemniaka i seler. Wlać bulion (u mnie kostka mrożonego). Nakryć pokrywką i gotować 20-30 minut (zapomniałam i gotowałam ponad 40 minut).

Po upływie czasu gotowania zmiksować zupę na krem, dolać szklankę (u mnie 1/3) mleka, doprawić:

  • gałka muszkatołowa – szczypta
  • sól, pieprz – do smaku

Ponownie zmiksować.

W tym momencie jeszcze raz zagotowuję całość (pamiętam jak Okrasa radził zawsze po przyprawieniu podkręcić ogień na chwilę i wymieszać całość).

I jak?

Musicie wiedzieć, ze bardzo lubię seler,  jest drugim po marchewce warzywem, które wyławiam (i nie dzielę się z nikim) z rosołu. W poniższym kremie był taki jak kojarzę właśnie z rosołu – słodki i delikatny. Oporni domownicy zjedli całą zawartość talerza i chwalili krem. Dla mnie znany, selerowy smak – dobry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus