Kulki mielone i spaghetti

Znowu w kuchni u Michała. Tym razem zachciało mi się kulek mielonych, koniecznie z makaronem. Do mielonego dodał kilka listków świeżej bazylii, jajko i ząbek czosnku.

DSCF5940.JPG

Najtrudniejsze w tym daniu jest robienie małych kulek z mielonego.

DSCF5945.JPG

Nabieramy mielone na łyżeczkę, robimy kulkę i kładziemy na chwilę w mące.

DSCF5947.JPG

Smażymy delikatnie kulki z dwóch stron na oliwie z oliwek.

DSCF5950.JPG

Skwiercząca armia kulek:

DSCF5952.JPG

 

DSCF5957.JPG

W czasie, gdy kulki się smażą kroimy cebulę i pieczarki jak chcemy.

DSCF5954.JPG

I wrzucamy do kulek.

DSCF5960.JPG

Dorzucamy puszkę pomidorów (krojonych).

DSCF5966.JPG

Dolewamy pół szklanki wody.

DSCF5967.JPG

Wyciskamy ząbek czosnku.

DSCF5971.JPG

I zostawiamy na 40 minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Posypujemy zielonym (jakakolwiek przyprawa np. bazylia), dodajemy pieprz i sól.

DSCF5973.JPG

Gotujemy makaron, wykładamy na talerze i polewamy kulkami w sosie.

DSCF5980.JPG

 

DSCF5982.JPG

I jak?
Mi smakowało, a Michał mówił, że mu czegoś brakowało i że spodziewał się bardziej oblepionego efektu :) Oblepiony otrzymałby, gdyby użył koncentratu lub przecieru pomidorowego. Wg mnie naprawdę dobre.

Facebooktwittergoogle_plus