Kurczak cytrynowy

Lubię dania z woka. Znowu korzystam z książeczki- broszurki „Szybko i smacznie potrawy z woka”, s. 8.

Składniki:
piersi z kurczaka (u mnie 2), sól, pieprz, łyżka sosu sojowego, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 300 ml bulionu, łyżka cukru, skórka z połowy cytryny

Piersi kroimy w paski.

Umieszczamy w misce, pieprzymy.

Solimy.

Dodajemy łyżkę sosu sojowego.

Sok z połowy cytryny.

I łyżkę oliwy.

Odstawiamy na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie w woku roztapiamy łyżkę oliwy i 2 łyżki masła.

Smażymy mięso aż zmieni kolor.

Zdejmujemy z woka do jakiegoś naczynia (na chwilę).

Szykujemy 300ml bulionu, a 2 łyżeczki mąki kukurydzianej rozprowadzamy łyżką wody.

Bulion i mąkę wlewamy do woka, podgrzewamy.

I non stop mieszamy.

Dolewamy sok z pozostałej cytryny.

Dosypujemy łyżkę cukru. I mieszamy.

Do cytrynowego bulionu dodajemy mięso. Trzymamy kilka minut na ogniu.

Lubię jeść takie dania z makaronem, więc sobie go wstawiłam.

I tuż przed podaniem dodałam do woka, mieszając wszystko razem.

Na talerzu danie prezentuje się taj. Posypujemy wszystko skórką z połowy cytryny.

I jak?
Zjedliśmy ze smakiem. A książeczka to naprawdę zakup roku.
(to ta, kupowałam w Biedronce za jakieś 3zł, czekam na ponowne pojawienie się tych książeczek, zakup roku!)

Facebooktwittergoogle_plus