Pochodzenie przepisu
Książka South Beach turbo – s. 316
Składniki
- oliwa – łyżka
- cebula – 1
- czosnek – 2 ząbki
- bazylia – pół łyżeczki
- oregano – pół łyżeczki
- pieprz mielony – 1/4 łyżeczki
- sól – 1/4 łyżeczki
- przecier pomidorowy – łyżka
- pierś z kurczaka – 0,5kg w plastry
- soczewica – 400g
- pomidory – 1 puszka krojonych/ szklanka passaty
- bulion – 3/4 szklanki (dałam wodę, aż soczewica przestanie ją wchłaniać)
- szpinak – 115g (nie dałam)
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, bazylię, oregano, pieprz i sól. Smażyć na małym ogniu przez 4 minuty.
Dodać przecier pomidorowy i smażyć przez 3 minuty.
Wrzucić na patelnię pokrojone w plastry piersi z kurczaka. Dodać soczewicę, passatę (lub pomidory w puszce) i bulion (ja wodę). Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do słabego i gotować całość przez 7-10 minut, aż kurczak będzie ugotowany. Soczewica będzie wchłaniała wodę, więc dolewałam, aż przestała wchłaniać płyn.
Jeżeli chcecie po tym czasie możecie dorzucić liście szpinaku i gotować całość przez minutę.