Gotowany kurczak z soczewicą – Nigella

Szybka propozycja obiadowa od Nigelli.

 

Pochodzenie przepisu 

książka Karoliny

Nigella Lawson – Przepisy z serca domu

 

Składniki

  • boczek – 100g pokrojonego wędzonego
  • marchew – 1 sztuka
  • oliwa – 2 łyżki
  • por – 1 sztuka
  • natka pietruszki – 3 łyżki
  • mięta – 0,5 łyżeczki
  • cytryna – skórka
  • soczewica – 125g
  • musztarda – 1 łyżeczka
  • pierś z kurczaka – 1 podwójna pierś
  • woda – 500ml
  • sól, pieprz – szczypta

Na oliwie podsmażyć boczek, dodać marchew, pora, natkę pietruszki, miętę i skórkę startą z cytryny. Trzymać na ogniu przez 7 minut.

Dodać soczewicę, smażyć minutę, dodać łyżeczkę musztardy i pomieszać wszystko.

Na górze ułożyć piersi z kurczaka (możecie pokroić). Zalać wodą (0,5l). Uznałam, że zmieniam patelnię na garnek.

Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut. Na końcu sól + pieprz do smaku.

I jak?

Miękkie, gotowane mięso. Propozycja idealna dla tych lubiących soczewicę. Mnie obiad nie zachwycił. Poprawny, ale jakiś taki smutnawy (?), bez wyrazu (chyba nie przepadam za gotowanym mięsem).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA