Szybka propozycja obiadowa od Nigelli.
Pochodzenie przepisu
książka Karoliny
Nigella Lawson – Przepisy z serca domu
Składniki
- boczek – 100g pokrojonego wędzonego
- marchew – 1 sztuka
- oliwa – 2 łyżki
- por – 1 sztuka
- natka pietruszki – 3 łyżki
- mięta – 0,5 łyżeczki
- cytryna – skórka
- soczewica – 125g
- musztarda – 1 łyżeczka
- pierś z kurczaka – 1 podwójna pierś
- woda – 500ml
- sól, pieprz – szczypta
Na oliwie podsmażyć boczek, dodać marchew, pora, natkę pietruszki, miętę i skórkę startą z cytryny. Trzymać na ogniu przez 7 minut.
Dodać soczewicę, smażyć minutę, dodać łyżeczkę musztardy i pomieszać wszystko.
Na górze ułożyć piersi z kurczaka (możecie pokroić). Zalać wodą (0,5l). Uznałam, że zmieniam patelnię na garnek.
Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 45 minut. Na końcu sól + pieprz do smaku.
I jak?
Miękkie, gotowane mięso. Propozycja idealna dla tych lubiących soczewicę. Mnie obiad nie zachwycił. Poprawny, ale jakiś taki smutnawy (?), bez wyrazu (chyba nie przepadam za gotowanym mięsem).