Zrobiłam to danie i… zjadłam wszystko, co było w woku. Wyszło genialnie.
Pochodzenie przepisu
Składniki
- olej – do podsmażenia imbiru, czosnku i kurczaka
- imbir – łyżka startego
- czosnek – 2 ząbki
- kurczak – 200g mięsa z udek kurczaka (możecie dać więcej i np. pierś z kurczaka lub z indyka – robiłam z indykiem drugi raz i jest ok)
- młoda kapusta – 1/3 główki
- sos sojowy – 3 łyżki
- ocet ryżowy – łyżka (może być sok z limonki czy cytryny zamiast 2 łyżki)
- sriracha – łyżeczka (dałam mniej, kilka kropel, można dać ostrą paprykę sypnięcie – pół łyżeczki do łyżeczki, zależy czy lubicie ostrzejsze dania)
- cukier – 0,5 łyżeczki (u mnie trzcinowy)
- olej sezamowy – 2 łyżki
- szczypiorek – 3 łyżki posiekanego
- mięta – posiekane listki z kilku gałązek
- sezam – 2 łyżki czarnego (może być biały), czarny kupiłam w Lidlu
W woku rozgrzać łyżkę oleju. Dodać:
- imbir – łyżka startego
- czosnek – 2 ząbki przeciśnięte przez praskę
Dodać pokrojone w paski lub kostkę mięso. Smażyć mieszając przez 5 minut.
Dodać pokrojoną kapustę.
Smażyć przez 6 minut i mieszać.
Po tym czasie dolać do woka:
- sos sojowy – 3 łyżki
- ocet ryżowy – łyżka (może być sok z limonki czy cytryny zamiast 2 łyżki)
- sriracha – łyżeczka (dałam mniej, kilka kropel, można dać ostrą paprykę sypnięcie – pół łyżeczki do łyżeczki, zależy czy lubicie ostrzejsze dania)
- cukier – 0,5 łyżeczki (u mnie trzcinowy)
Trzymać na ogniu przez 2 minuty.
Polać olejem sezamowym i posypać:
- szczypiorkiem – 3 łyżki posiekanego
- miętą – posiekane listki z kilku gałązek
- sezamem – 2 łyżki czarnego (może być biały), czarny kupiłam w Lidlu
Wymieszać, zdjąć z ognia i jeść.
I jak?
Podałam z makaronem noodle.
Danie wyszło rewelacyjnie. Całą robotę robią tu orientalne dodatki i czarny sezam. Wygląda dobrze i nie wiem kiedy zniknęło z talerza. Coś dla wielbicieli młodej kapusty. Zróbcie koniecznie!