Kurczak na porach

Gdy czytam taki opis „obiad wyszedł tak rewelacyjny, że prawie skrobaliśmy naczynia” mam ochotę biec do kuchni i od razu powtarzać polecane przez Was danie.

Link do wpisu macie też tu.

Przepis:

“kurczak rozbity tłuczkiem, po jednej stronie obsypany solą, pieprzem i vegetą, położony na pokrojonych w plasterki porach i posmarowany po wierzchu musztardą dijon i majonezem. Do piekarnika na 160 stopni na jakieś 20-30 minut. Tyle :)

Robimy!

Kroimy pora na plasterki.

PC061746.JPG

Wkładamy do żaroodpornego naczynia.

PC061748.JPG

Pierś z kurczaka kroimy na większe plastry i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

PC061752.JPG

Pierś układamy na porach.

PC061754.JPG

Solimy, pieprzymy.

PC061749.JPG

Smarujemy majonezem i musztardą dijon (zamiast octu jest w niej białe wino).

PC061750.JPG

Całość wygląda następująco:

PC061755.JPG

Naczynie trafia do piekarnika na 160 stopni na jakieś 20-30 minut

PC061757.JPG

Najsmaczniejsza jest warstwa majonez + musztarda i mięso. Na drugi dzień pyszne są warzywa.

PC061765.JPG

Podałam z smażonymi ziemniakami i z pomidorem.

PC061776.JPG

I jak?
Szybko, tanio (potrzebujemy 2 głównych składników) i robi się samo, gdzieś obok. A my czytamy w tym czasie książkę :)
Polecam!

Facebooktwittergoogle_plus