Kurczak po chińsku

 

Pochodzenie przepisu

książka Dieta South Beach, s. 315, faza 2 SB – kurczak smażony na sposób chiński z makaronem gryczanym

Składniki

dla 2 osób na 2 dni, więc 4 porcje (a nawet więcej)

  • makaron  100g (u mnie nie znalazłam gryczanego, użyłam żytniego)
  • piersi z kurczaka – 400g pokrojona w plastry 
  • szczypior – 4 łodyżki, części białe i zielone pokrojone osobno
  • czosnek – 3 ząbki
  • imbir – łyżeczka utartego
  • czerwona papryka – pół łyżeczki słodkiej wędzonej (czy jaką posiadacie w domu)
  • sól – szczypta
  • sos sojowy – łyżka
  • olej sezamowy – 2 łyżeczki (nie miałam, nie dałam)
  • olej – łyżeczka x2
  • kapusta pekińska – główka małej, pokrojona dość drobno
  • pieczarki – 150g pokrojonych na 4 części
  • woda – 2 łyżki
  • cytryna – 2 łyżeczki soku
  • kolendra – na górę pocięta świeża, do podania 

Krok po kroku w mojej kuchni

 

Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu.

Gdy się ugotuje odcedzić go i przełożyć do miski. Do makaronu dodać:

  • szczypior – 4 łodyżki, części zielone pokrojone 
  • sos sojowy – łyżka
  • olej sezamowy – 2 łyżeczki (nie miałam, nie dałam, wlałam zwykły olej łyżeczkę).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

W drugiej misce wymieszać:

  • piersi z kurczaka – 400g pokrojona w plastry 
  • szczypior – 4 łodyżki, części białe pokrojone
  • czosnek – 3 ząbki
  • imbir – łyżeczka utartego
  • czerwona papryka – pół łyżeczki słodkiej wędzonej (czy jaką posiadacie w domu)
  • sól – szczypta.

 

 

Działamy w woku (może być patelnia, garnek). Rozgrzewamy łyżeczkę oleju.

 

Wrzucamy kurczaka z dodatkami.

Smażyć 5 minut na silnym ogniu. Gdy kurczak się zarumieni, zdjąć z woka/patelni.

 

Na pusty wok (kurczak jest na talerzu)  dodajemy:

  • kapusta pekińska – główka małej, pokrojona dość drobno
  • pieczarki – 150g pokrojonych na 4 części
  • woda – 2 łyżki

Dusić 4 minuty. Kapusta znacząco zmniejszy swoją objętość.

 

Dodać do kapusty i pieczarek kurczaka. Na końcu dorzucić makaron z miski. Podgrzewać całość przez minutę i na koniec dolać:

  • cytryna – 2 łyżeczki soku.

 

 

I jak?

Smaczna propozycja. Robi się szybko. Można poszaleć z dodatkami, dobry sposób na wymieszanie z makaronem szczypioru, żałuję, że nie miałam oleju sezamowego już, on nadaje taki ciekawy posmak potrawom. Nie wiem dlaczego nie sypnęłam na końcu potrawy sezamem, teraz gdy tak patrzę na talerz, to aż się prosi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Facebooktwittergoogle_plus